Hradec Králové smění s Lesy ČR pozemky pro stavbu jejich sídla

02.10.2017 17:33

Město Hradec Králové smění se státním podnikem Lesy České republiky (LČR) pozemky, které státní lesy použijí k výstavbě svého nového sídla. Lesní pozemky od Lesů ČR město přičlení ke svým lesům, které obhospodařuje městská společnost Městské lesy Hradec Králové.

Hradec Králové smění s Lesy ČR pozemky pro stavbu jejich sídla
Foto: hradeckralove.org
Popisek: Pohled na historické náměstí v Hradci Králové

V rámci směny Hradec Králové doplatí Lesům ČR tři miliony korun. Na směnou získaných pozemcích v katastru Hoděšovice mají Městské lesy záměr zřídit jelení oboru. Směnu pozemků dnes schválili zastupitelé Hradce Králové.

Nové sídlo Lesy ČR hodlají postavit na místě svého již nevyhovujícího sídla z panelů ve čtvrti Nový Hradec Králové. Na městských parcelách podnik hodlá postavit zázemí sídla. Mělo by jít o dvoupodlažní dřevostavbu s odhadovanými náklady 470 milionů korun bez DPH. Stavět by se mohlo začít v roce 2019. Dvoupodlažní budova s 8000 metry čtverečními kancelářských ploch bude pro 180 až 200 úředníků. Nyní na ředitelství pracuje asi 160 lidí.

Projekt Lesy v lese

Nové sídlo bude podle projektu architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa, kteří začátkem letošního roku vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž na návrh nového ředitelství. Tvůrci projekt nazvali Lesy v lese. V centrálního prostoru bude objekt půdorysem připomínající strom jakoby vrůstat do lesa a les do budovy. Dům bude mít pět ramen.

Při směně státní podnik od města získá necelých pět hektarů lesa. Naopak město za směnu a doplatek získá zhruba 15 hektarů lesů v katastrech Nový Hradec Králové a Hoděšovice. Peníze na třímilionový doplatek má město k dispozici, protože na nákup lesních pozemků v minulosti vyčlenilo příjem čtyř milionů korun z prodeje parcel v Osadě vycházejícího slunce ve Svinarech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

22:09 Bohumín letos vrátí nájemníkům rekordní sumu na přeplatcích

Dobrá zpráva pro peněženky téměř čtyř tisíc nájemníků městských bytů. Radnice jim vrátí rekordní pře…