Hranice: Monitorovací stanice na měření kvality ovzduší zahájila provoz

24.12.2018 7:34

Obyvatelé Hranic se snáze dozví informace o kvalitě ovzduší ve městě. Město Hranice totiž pořídilo novou monitorovací stanici na zjišťování kvality ovzduší, na kterou získalo dotaci z Operačního programu životní prostředí na obnovu systémů kvality ovzduší.

Hranice: Monitorovací stanice na měření kvality ovzduší zahájila provoz
Foto: mesto-hranice.cz
Popisek: Hranice

Výsledky měření jsou dostupné i na tomto webu a jsou také zahrnuty do sítě stanic Českého hydrometeorologického ústavu, na jejichž webových stránkách v národní monitorovací síti jsou k dispozici online data. Podrobnější informace o ovzduší naleznete i v rubrice "Zivotní prostředí - stav ovzduší"

Monitorovací stanice je umístěna v areálu ZŠ Šromotovo, veřejný informační panel pak na Třídě 1. máje na spojovacím „krčku“ ze základní školy Máje do jídelny. Umístění monitorovací stanice je zvoleno tak, aby bylo možné monitorovat celkovou imisní situaci v Hranicích, ne pouze jednotlivosti. Proto je naše stanice charakterizována jako pozaďová, městská v obytné části. Tyto typy stanic nemohou být umístěny v přímé konfrontaci s případným zdrojem znečištění, tedy například u silnice, nebo tam, kde je vysoký výskyt lokálních topenišť.

Existují i stanice, úzce zaměřené na dopravu, ty ale neposkytují celkový přehled, z výsledků by prakticky „vypadly“ například vlivy lokálních topenišť, což je v Hranicích velmi významný zdroj znečištění. A zachycené výsledky se pak se týkají zejména úzkého okruhu lidí v blízkosti umístění stanice.

Informační tabule

Na informačním panelu jsou zobrazeny základní údaje o kvalitě ovzduší, zejména hodnoty polétavého prachu PM10 za uplynulých 24 hodin a zároveň i jeho denní imisní limit. Dozvíte se i hodnoty oxidu dusičitého  NO2 a jeho imisní limit a také stav ozónu. Na panelu budou také zobrazeny základní meteorologické údaje, například teplota, směr a síla větru, či vlhkost.

Kvalitu ovzduší sleduje město Hranice na svém území dlouhodobě. V roce 2012 město realizovalo projekt Čisté ovzduší pro Moravskou bránu, který umožňoval monitorování kvality ovzduší a zveřejňování výsledků na webu města.  Přístrojové vybavení se však již ocitlo na konci životnosti a neodpovídalo současným požadavkům na kvalitu dat. Proto zastupitelstvo města schválilo pořízení nové imisní monitorovací stanice s měřením meteorologických dat. Celkové náklady projektu jsou 3 miliony korun.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…