Jablonec Liberci dotace na žáky neschválil

28.12.2015 6:31

Liberecký magistrát požádal okolní města a obce o dotaci na žáky základních škol, kteří nemají v Liberci trvalé bydliště. Mezi oslovenými je i Jablonec nad Nisou. Liberec dotaci vyčíslil na 7000 korun na jednoho žáka za rok s tím, že z Jablonce do sousedního města dojíždí 33 žáků.

Jablonec Liberci dotace na žáky neschválil
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Žádost libereckého magistrátu projednávali jablonečtí zastupitelé na svém posledním předvánočním zasedání a dle doporučení oddělení školství jabloneckého magistrátu ji neschválilo. Zamítavé stanovisko k liberecké žádosti vydaly i ostatní obce ORP Jablonec nad Nisou.

„Důvodů k zamítnutí žádosti bylo hned několik. Stěžejní je fakt, že Jablonec zřizuje devět kvalitních základních škol s nabídkou různých kroužků či zaměření a hlavně s dostatečnou kapacitou i pro dalších 33 žáků, kteří podle údajů Liberce navštěvují jejich školy,“ vysvětlil důvod zamítavého rozhodnutí náměstek pro oblast školství Pavel Svoboda s tím, že situace by byla zcela jiná, kdyby město nezřizovalo žádnou základní školu. „A kromě jiného požadavek libereckého magistrátu nemá oporu v zákoně.“

„Problematická je i otázka trvalého bydliště, které nemusí odpovídat skutečnosti. Rodiče a jejich děti sice mohou mít trvalý pobyt v Jablonci, ale ve skutečnosti z různých důvodů a třeba už několik let bydlí v Liberci. Proto zapisují své děti do libereckých škol. Kdybychom prověřili jmenný seznam tzv. jabloneckých žáků, možná by jich nebylo 33, ale jen polovina,“ argumentuje Zdena Květová, vedoucí oddělení školství, kultury a sportu.

Obec nemůže zásadně ovlivnit rozhodnutí rodičů

Podle Květové obec nemůže zásadně ovlivnit rozhodnutí rodičů, kteří vybírají pro své děti školu, neměla by však na ně ani doplácet. „Také jablonecké školy navštěvují děti z okolních obcí, letos jejich počet ve všech ročnících základních škol přesáhl čtyři stovky a 18 z nich má trvalý pobyt právě v Liberci. A my žádnou finanční kompenzaci nepožadujeme,“ připomíná vedoucí oddělení školství.

Svoboda navrhuje, že ředitelé libereckých základních škol si mohou stanovit taková kritéria, kterými vyloučí možnost přijetí žáků z jiných obcí. Tím však mohou nastat další problémy: poklesne počet přijatých žáků, nebo část rodičů zřejmě přehlásí trvalý pobyt dítěte do Liberce. „Otázkou však je, jak takové kritérium posoudí při odvolání rodičů krajský úřad nebo instituce hájící práva dětí na vzdělávání či právo rodičů na výběr školy,“ uzavírá svou úvahu náměstek Pavel Svoboda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …