Jablonec nad Nisou: Ve městě se zaměří na bioodpad

20.10.2022 12:18 | Tisková zpráva

V průběhu října odstartoval v Jablonci nad Nisou v rámci naplňování ukazatelů Místní Agendy 21 další pilotní projekt v oblasti odpadového hospodářství. Tentokrát se týká svozu bioodpadu. Jeho cílem je nemísit bioodpad se směsným komunálním odpadem, tím snížit objem odpadu v černých nádobách a zpracovaný bioodpad dále využít.

Jablonec nad Nisou: Ve městě se zaměří na bioodpad
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

„Do pilotního programu byly vybrány panelové domy v lokalitě Nová Pasířská a jejího blízkého okolí a ve Mšeně. Kritériem byl uzamykatelný přístřešek na odpady a prostor pro hnědé nádoby na biologicky rozložitelný odpad,“ říká Barbora Šnytrová z oddělení správy místního hospodářství a doplňuje, že záměrem je, aby se k nádobám na bioodpad nedostal nikdo nepovolaný, kdo by mohl jejich obsah znečistit, případně rozházet. Čistota vytříděného bioodpadu je pro další zpracování zásadní. K jejímu dosažení by měly napomoci též speciální odpadkové koše, které ve vybraných domech zapojených do pilotního projektu, obdrží každá domácnost

Na naplnění svého záměru město spolupracuje se společností Severočeské komunální služby, které dokáží bioodpad dále zpracovávat na kvalitní kompost a substrát. „Rádi bychom zahájili prodej kompostu i substrátu občanům i firmám od ledna příštího roku,“ prozrazuje Zdeněk Faistaver, ředitel společnosti Severočeské komunální služby.

Pro zástupce vlastníků bytů a domů zapojených do projektu, ale i další zájemce, město zorganizovalo v rámci projektu Místní Agenda 21 seminář, jehož cílem bylo seznámit přítomné nejen s informacemi z oblasti udržitelného rozvoje, které přítomným odprezentoval Viktor Třebický ze společnosti CI3 o.p.s., ale také se systémem třídění odpadu ve městě. „Podrobné informace získají zapojené domácnosti také prostřednictvím letáků doručovaných do schránek. Souhrnná informace byla též zveřejněna v říjnovém čísle Jabloneckého měsíčníku. Vyhodnocení pilotního projektu město předpokládá v horizontu půl roku až roku a na jeho základě následně zvážíme možnosti rozšíření tohoto způsobu likvidace bioodpadu na další lokality,“ uzavírá Šnytrová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žatec: Za Žateckým pokladem

16:31 Žatec: Za Žateckým pokladem

Regionální muzeum nabízí zábavu i dobrodružství v nové aplikaci.