Jablonec nad Nisou je městem pro byznys 2022 Libereckého kraje

11.03.2023 17:29 | Tisková zpráva

Statutární město Jablonec nad Nisou se umístilo na první příčce v Libereckém kraji v rámci celorepublikového srovnávacího výzkumu Město pro byznys, vyhlašovatelem již šestnáctého ročníku výzkumu je týdeník Ekonom. Z výzkumu vyplývá, že podmínky pro podnikání jsou v rámci Libereckého kraje nejvýhodnější právě v Jablonci nad Nisou.

Jablonec nad Nisou je městem pro byznys 2022 Libereckého kraje
Foto: VolbyJablonec.cz
Popisek: Silueta Jablonce nad Nisou

Ocenění pro nejúspěšnější tři obce s rozšířenou působností v Libereckém kraji si ve čtvrtek 9. března přebrali kromě Marka Řeháčka, tajemníka statutárního města Jablonec nad Nisou, také zástupci druhých Semil a třetího statutárního města Liberec, a to na krajském setkání Svazu měst a obcí v Kulturním centru Vratislavice. V kraji agentura Datank hodnotila celkem deset měst: Českou Lípu, Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnici, Liberec, Nový Bor, Semily, Tanvald, Turnov a Železný Brod.

„Jablonec nad Nisou je už historicky město, které je s byznysem a podnikáním bytostně spojeno. Koneckonců slavíme 150 let města, které vzešlo z malé vesničky právě díky podnikání místních lidí. V Jablonci se nikdy nedělaly nějaké bombastické projekty, ale podnikání vycházelo z menších dílen, které se postupně zvětšovaly. A město se snažilo především vytvořit podmínky, infrastrukturu a neklást podnikatelům překážky. To je tradice, která se v Jablonci drží do dneška. Město klade velký důraz na živnostenský úřad, například i z hlediska dostupnosti. Jsme momentálně výrazně nastaveni pro rozvoj digitalizace. I naše politická reprezentace se této agendě hodně věnuje. Chtěli bychom v tomto ohledu vytvořit prostředí, které bude pro podnikatele co nejjednodušší a nejpraktičtější,“ říká tajemník Magistrátu Jablonce nad Nisou Marek Řeháček.

Jablonec nad Nisou se dlouhodobě umisťuje v první trojici krajského hodnocení, v roce 2019 si odnesl také titul Město pro byznys desetiletí. „Vítězné statutární město zaznamenává v rámci kraje nejvyšší meziroční nárůst počtu ekonomických subjektů, stejně jako nárůst počtu obyvatel. Město dokáže na tento trend reagovat nadprůměrně vysokým počtem dokončených bytů v poměru ku změně počtu obyvatel. Volných pracovních sil je ve městě více než ve většině dalších obcí s rozšířenou působností na Liberecku, což je pro podnikatele dobrá zpráva. Počet dobíjecích stanic pro elektromobily je v Jablonci nad Nisou vysoce nadprůměrný. Město si především velmi dobře vede v části výzkumu věnovanému přístupu veřejné správy. Nejvíce bodů získalo za webové stránky, které jsou z pohledu podnikatele přehledné a jsou na nich všechny potřebné informace pro komunikaci s úřady a mnohé další. Zároveň Jablonec nad Nisou zazářil v testu elektronické komunikace, prostřednictvím kterého se ověřuje kvalita a rychlost odpovědí živnostenských úřadů na fiktivní podnikatelské dotazy,“ říká se v hodnocení města, jež zpracovala agentura Datank.

Srovnávací výzkum Město pro byznys hodnotí v rámci celé České republiky každoročně 205 měst a obcí s rozšířenou působností a městské části Hlavního města Praha. Krajské výsledky jsou vyhlašovány v rámci regionálních setkání Svazu měst a obcí ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…