Jablonec nad Nisou zahájí rok tradičně - rozpočtovým provizoriem

16.12.2018 19:03

Rozpočet města Jablonce nad Nisou na rok 2019 budou zastupitelé schvalovat až v únoru. Do této doby bude město hospodařit dle pravidel rozpočtového provizoria.

Jablonec nad Nisou zahájí rok tradičně - rozpočtovým provizoriem
Foto: Stavbarokulibereckehokraje.cz
Popisek: Rekonstrukce budovy Muzea skla a bižuterie, Jablonec nad Nisou

I když je tento způsob podle zákona o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů zcela v pořádku a v Jablonci obvyklý už 25 let, je snahou vedení města postupně v následujících letech zkrátit délku rozpočtového provizoria tak, aby se podařilo schválit rozpočet následujícího roku už v prosinci.

Rozpočtové provizorium je doba do schválení rozpočtu na rok 2019. Na tuto dobu jsou přesně stanoveny maximální výše měsíčních neinvestičních výdajů pro jednotlivé odbory magistrátu. Magistrát a městská policie tak po dobu rozpočtového provizoria může celkem utratit maximálně 70 milionů na neinvestiční výdaje měsíčně. Tento limit vychází z upraveného rozpočtu roku 2018 a ze skutečného čerpání v lednu a únoru roku 2017 a 2018. Od loňského roku pravidla rozpočtového provizoria obsahují maximální měsíční limity neinvestičních výdajů pro příspěvkové organizace a společnosti napojené na rozpočet města.

Investiční výdaje budou čerpány dle uzavřených smluv a nové investiční akce nebudou do doby schválení rozpočtu 2019 zahajovány, ale je možné hradit investiční výdaje finančně kryté rozpočtem 2018.

Rozpočet 2019 se připravuje

Rozpočet města na rok 2019 koncem ledna projedná finanční výbor, pak bude jeho návrh zveřejněn 15 dní na úřední desce a následně bude v únoru předložen ke schválení zastupitelstvu města.

„V současné době je rozpočet na příští rok rozpracovaný, proběhlo 1. čtení, byly stanoveny výdajové limity jak pro rozpočet města, tak pro rozpočty příspěvkových organizací a probíhá balancování rozpočtu s cílem zajistit chod města i jeho organizací a společností. Nyní probíhá sběr účetních dat na zachycení veškerých účetních operací ke zpracování účetní uzávěrky roku 2018. Po konci roku 2018 zapojíme skutečné výsledky hospodaření do rozpočtu roku 2019. Data vztahující se k roku 2018 můžeme zpracovat až po 31. 12.,“ dodává vedoucí odboru ekonomiky Renata Vítová.

Zákon č. 250/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů, v pl. znění v § 13 stanoví, že pokud nebude rozpočet města schválen před 1. lednem rozpočtového roku, řídí se jeho rozpočtové hospodaření v době do schválení rozpočtu pravidly rozpočtového provizoria. Rozpočtové příjmy a výdaje uskutečněné v době rozpočtového provizoria se stávají příjmy a výdaji rozpočtu po jeho schválení.

Dlouhodobým cílem nového vedení města je snížit množství rozpočtových opatření schvalovaných v průběhu roku a postupně v následujících letech zkracovat období rozpočtového provizoria tak, aby se do konce tohoto volebního období podařilo schválit rozpočet následujícího roku už v prosinci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…