Jablunkovská škola zahájila spolupráci s VŠB-TU Ostrava

13.04.2023 10:23 | Tisková zpráva

Střední škola Jablunkov uzavřela včera poprvé ve své 64leté historii dohodu o spolupráci s VŠB-TU Ostrava. Žákům to otevře dveře k zázemí technické univerzity, odborným workshopům a pomůže jim to nejen ke vstupu na vysokou školu, ale také k výběru vhodného oboru.

Jablunkovská škola zahájila spolupráci s VŠB-TU Ostrava
Foto: archív autora
Popisek: Jablunkov náměstí

Vysokoškolští studenti a taktéž pedagogové budou mít v Jablunkově odborné přednášky. „Včera jsme uzavřeli dohodu s vedením fakulty strojní a fakulty elektrotechniky a informatiky, které mají špičkové zázemí a zajímavé studijní obory. Účelem tohoto memoranda je umožnit našim žákům, kteří chtějí pokračovat ve studiu na VŠ, praxi v odborných učebnách a laboratořích školy, účast na workshopech a kurzech. Věřím, že to bude naše žáky motivovat a pomůže jim vybrat pro ně vhodný obor,“ uvedl ředitel školy Roman Szotkowski.

Anketa

Který z uvedených lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 11594 lidí

Doplnil, že pozoruje trend, kdy stále více žáků středních odborných škol chce pokračovat ve vysokoškolském studiu, na druhou stranu mnoho vynikajících studentů chce po maturitě v souladu s heslem „řemeslo má zlaté dno“ zakončit edukaci a začít hned podnikat.

Jablunkovská škola má ambici stát se jakousi „farmou“ vychovávající budoucí techniky. S osmi základními školami v okolí sdílí odborné dílny. Mimo jiné i díky tomu, dále vývoji poptávky na trhu zaměstnání a také změně profilu školy, rok od roku roste zájem o její technické obory. „Za poslední dva roky jsme zvýšili počet studentů ze zhruba 180 na aktuálních 234 frekventantů. Od podzimu se u nás bude učit odhadem už 260 až 270 dětí,“ doplnil ředitel Szotkowski.

Podepsání dohody mezi jablunkovskou SŠ a VŠB-TU proběhlo za plné podpory Moravskoslezského automobilového klastru. Zástupci školy si také prohlédli odborné laboratoře pro automotive a průmysl 4.0, ve kterých vysoká škola připraví hned 20. dubna workshop pro žáky maturitních oborů.

„Je nutné, aby naše střední školy reflektovaly dynamický technologický vývoj, aby se žáci měli možnost seznámit s novými technologiemi a získali odborné kompetence. Je vidět, že vedení jablunkovské školy si vybralo správou cestu a má naši podporu, mimo jiné formou financování a modernizace učeben a dílen,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro školství a sport Stanislav Folwarczny s tím, že absolventi jablunkovské školy jsou často velmi úspěšní na trhu práce a díky svým dovednostem a znalostem mohou nastartovat svou pracovní kariéru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

20:27 Litoměřice: Projekt parkovacího domu v Růžovce je pozastaven

Přísné podmínky dotačního programu pozastavují v tuto chvíli projekt výstavby parkovacího domu v uli…