Jak se žije v Bruntále

22.02.2018 14:30

Město má výsledky jedinečného průzkumu. Osm set lidí anonymně sdělilo, jak se jim tady žije.

Jak se žije v Bruntále
Foto: bruntal.net
Popisek: Náměstí města Bruntál

Jak se žije lidem v Bruntále? Co se jim tady líbí a s čím naopak nejsou spokojeni? Město už má k dispozici kompletní výsledky jedinečného dotazníkového šetření, kterého se zúčastnila významná část populace města včetně početné skupiny mladých lidí.

Dotazníkové šetření je součástí přípravy nového Strategického plánu rozvoje Bruntálu. Šetření probíhalo v součinnosti města se zpracovatelem strategie, společností KPMG, v druhé polovině minulého roku. Důkazem zájmu obyvatel o dění ve městě a jeho budoucnost je fakt, že se do šetření zapojilo téměř devět set lidí, přičemž jako platných bylo nakonec vyhodnoceno 799 anonymně vyplněných dotazníků.

Mezi respondenty převažovaly ženy (56 %). Nejvíce zastoupenou věkovou skupinou byli mladí ve věku 15 až 25 let (43 %), dále poté děti do 14 let (20 %) a věková skupina 36 až 50 let (18 %). Z nejstarší věkové skupiny nad 80 let dotazník vyplnili pouze tři občané.

A jak si tedy Bruntál v očích svých obyvatel vede? Z výsledků vyplývá, že tři čtvrtiny respondentů považují Bruntál za příjemné místo pro život. Nejčastěji si to myslí lidé ve věku 26 až 50 let (80 %), nejméně pak věková skupina 15 až 25 let (68 %).

Na druhou stranu více než polovina respondentů uvedla, že uvažuje o stěhování z Bruntálu (otázka „V Bruntále se mi žije dobře a neuvažuji o stěhování“). Nejvíce spokojení jsou obyvatelé starší 50 let (67 %).

S tvrzením, že vedení města aktivně usiluje o rozvoj města, souhlasí 77 % respondentů.

Z komentářů dále vyplynulo, že Bruntál za posledních několik let zaznamenal výrazný pokrok ve svém rozvoji. Lidem se také líbí okolní příroda a klid ve srovnání s většími městy. Jako negativní byly zmiňovány především sociálně vyloučené lokality, nízké mzdy v okrese a špatná dopravní dostupnost.

Druhá část dotazníku zkoumala spokojenost respondentů s občanskou vybaveností, službami a infrastrukturou v Bruntále.

Největší spokojenost panuje s mateřskými, základními i středními školami a dále s volnočasovými aktivitami pro děti a mládež. Lidé také vyjádřili spokojenost například se sítí prodejen. Známkovalo se jako ve škole – tedy s využitím škály od nejlepší jedničky po nejhorší pětku – přičemž žádná z uvedených oblastí nedostala horší známku než 2,5.

Naopak nejvíce nespokojenosti je s dostupností lékařské péče, s volnočasovými aktivitami pro seniory a stavem sportovní infrastruktury – tyto oblasti byly hodnoceny známkami 3,1 až 3,44.

V části nazvané „Problémové oblasti“ byla jako nejvíce problémová hodnocena oblast „odlivu obyvatel a migrace“, druhá nejhůře hodnocená oblast je zdravotnictví a třetí nezaměstnanost.

Naopak nejlépe respondenti hodnotili komunikaci radnice s obyvateli, dále celkový stav města a úroveň technické infrastruktury.

V dotazníku nechyběla ani část nazvaná „Typové projekty“, jež se zaměřila na čtrnáct projektů, které obyvatelé Bruntálu považují za prioritní a které naopak za méně významné.

Podle pořadí důležitosti je respondenti hodnotili takto: 1. regenerace sídlišť, 2. sociální služby pro seniory, 3. obnova místních komunikací, 4. rozvoj infrastruktury pro cestovní ruch, 5. komplexní řešení nakládání s odpady, 6. rekonstrukce objektů občanské vybavenosti, 7. revitalizace zeleně, 8. Smart City, 9. Rekonstrukce (realizace) zimního stadionu, 10. integrace osob se zdravotním postižením do života města, 11. rozšíření městského kamerového systému, 12. volnočasové aktivity, 13. obnova, rekonstrukce a budování vodohospodářské a teplárenské infrastruktury, 14. protipovodňová opatření.

Údaje z dotazníkového šetření jsou zpracovány do analytické části dokumentu, která poslouží jako základ pro budoucí strategii města. Strategický plán má být dokončen ještě v letošním roce.

Výzkum proběhl v rámci projektu s názvem „Bruntál – Strategie, náš cíl“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…