Jeseník: Město vydalo občanům první várku kompostérů

30.04.2021 21:23

V areálu technických služeb Jeseník začal výdej kompostéru, a to všem zájemcům z řad občanů města. Těch pořídilo město celkem sto kusů. Dalších dvě stě kusů kompostérů o objemu 1050 litrů bude vydáváno ihned po naskladnění.

Jeseník: Město vydalo občanům první várku kompostérů
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

„Rostlinný kuchyňský odpad, který si lidé dříve kompostovali na svých zahradách, nyní často končí v popelnicích na směsný komunální odpad a následně je nákladně převážen na skládku do Supíkovic. I z tohoto důvodu město požádalo o dotaci na tři sta kusů kompostérů, aby bylo možné předcházet vzniku odpadů tím, že si lidé budou vyrábět kompost na svých zahradách,“ uvedla starostka města Jeseníku Zdeňka Blišťanová.

Město nejdříve prostřednictvím anket a dotazníků zjišťovalo, kolik občanů by o kompostér mělo zájem. Následně podalo žádost o dotaci, která byla úspěšná. Nyní jsou kompostéry v předem stanovené dny bezúplatně vydávány v areálu technických služeb všem zájemcům. Při výdeji je přítomen pracovník odboru životního prostředí, který zajistí uzavření smlouvy o výpůjčce a společně s kompostérem vydá i návod k jeho sestavení a předá instrukce, jak správně kompostovat. Všechny kompostéry nabízí město k zapůjčení. Po uplynutí doby udržitelnosti projektu budou bezplatně převedeny do osobního vlastnictví jednotlivým vypůjčovatelům.

Co lze kompostovat? „Krom zbytků ovoce a zeleniny můžete na svůj kompost dávat i papírové čajové sáčky, kávou sedlinu, zbytky rostlin, zeminu z květináčů, plevel, piliny, listí, kůru, štěpku z větví, papírové ubrousky, skořápky z vajíček a ořechů,“ uvedla Regina Weiserová, vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Jeseník.

Pokud občané nemají zájem o zpracování bioodpadů na svých zahradách, pak mají možnost k odložení většího množství bioodpadů využít sběrný dvůr v areálu Technických služeb Jeseník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

20:27 Olomouc: Místní diskutovali o podobě páteřní ulice v Droždíně

Zpomalení dopravy a větší bezpečnost. To jsou v kostce hlavní záměry přestavby páteřní ulice v Drožd…