Jeseník: V participativním rozpočtu se sešlo 39 návrhů

05.07.2021 15:13

V květnu byl vyhlášen další ročník jesenického participativního rozpočtu s názvem Tvoříme Jeseník. Poslat své návrhy na využití celkem jednoho milionu korun, a přitom oživit město, mohli občané do 30. června. Celkem zaslali třicet devět návrhů, které budou v průběhu prázdnin posuzovány z hlediska proveditelnosti.

Jeseník: V participativním rozpočtu se sešlo 39 návrhů
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

O projektech, které se nakonec budou realizovat, rozhodnou občané města v říjnovém hlasování. Předtím však pracovníci jednotlivých odborů a oddělení Městského úřadu Jeseník posoudí jejich proveditelnost. Všechny předložené návrhy, které splní pravidla participativního rozpočtu, postoupí do veřejného hlasování. Návrhy s nejvyšším počtem hlasů, tvořícím v součtu jeden milion korun, pak budou realizovány.

„Opět jsem překvapen, kolik skvělých nápadů se letos sešlo. Některé nápady k posuzování ale nepostoupí, protože již nyní víme, že nesplnily některou z podmínek pravidel participativního rozpočtu,“ uvedl Tomáš Vlazlo, první místostarosta města Jeseníku.

Pilotní ročník participativního rozpočtu se uskutečnil v roce 2019 a mezi občany měl velký úspěch. Přihlášeno bylo více než padesát projektů, z nichž dvacet pět postoupilo do veřejného hlasování. Vítězem se stal nápad na pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech. Na druhém místě skončil projekt na okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody. Třetí příčka patřila myšlence na zvelebení okolí okrasného rybníku, která řešila opravu břehu, úpravu pěšiny a pořízení laviček u tohoto oblíbeného odpočinkového místa.

Z celkového milionového rozpočtu bude opět vyčleněna menší částka na projekty na místní základní škole.

Více ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…