Jeseník: Výstava přibližuje osudy lidí za totality

17.08.2018 21:32

Putovní výstava Paměť národa Olomouckého kraje, která přibližuje osudy patnácti osobností po nástupu komunistů k moci v únoru 1948 a vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968, zavítala do Jeseníku. Veřejnost si ji může prohlédnout na Masarykově náměstí do 3. září.

Jeseník: Výstava přibližuje osudy lidí za totality
Foto: wikipedia
Popisek: Pohled na Jeseník.

Výše uvedené historické události měly zásadní dopad na život mnohých obyvatel našeho regionu. V tomto roce si také připomínáme 100 let od vyhlášení samostatného Československa, demokratického státu založeného na myšlenkách T. G. Masaryka. Jeho odkaz zůstal pro pamětníky, o nichž výstava vypráví, významnou připomínkou základních hodnot, pro které mnohdy přinášeli nemalé oběti. Tyto hodnoty pak zároveň stojí v příkrém protikladu vůči komunisty prosazované ideologii, která po roce 1948 a také po roce 1968 ovládla naši společnost.

Vybrané osobnosti pocházejí z celého Olomouckého kraje, zejména z Olomouce, Lipníku nad Bečvou, Šternberka, Šumperka, Zábřehu, Prostějova a také z Jesenicka. Mezi nimi najdeme například Helenu Kociánovou z Mikulovic, která se zúčastnila včerejší slavnostní vernisáže v Jeseníku nebo Vilmu Pupovou z Nýznerova.

Realizátorem výstavy je pobočka neziskové organizace Post Bellum, Paměť národa Střední Morava. Výstavu finančně podpořila statutární města Olomouc a Prostějov, města Lipník nad Bečvou, Jeseník, Šumperk, Zábřeh a Olomoucký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

10:23 Přerov: Proti proudu Bečvy vyjede cyklobus na Bumbálku

Z Přerova na Bumbálku cyklobusem – a zpátky už v sedle kola! Také letos zajišťuje město tuto oblíben…