Jičín: Advent se blíží, město a spolupořadatelé připravili bohatý program

16.11.2022 7:35 | Tisková zpráva

Odbor kultury a cestovního ruchu MěÚ Jičín připravuje a ladí adventní program už od letních měsíců. Spolupodílet se na něm budou příspěvkové organizace města: Kulturní zařízení města Jičína, K-klub a ZUŠ J. B. Foerstera. Významnou úlohu bude mít i Akce pro Jičín, z.s. Kromě programové části město Jičín zve na procházku vyzdobeným centrem. Instalaci a údržbu dekorací zajistí Technické služby města Jičína.

Jičín: Advent se blíží, město a spolupořadatelé připravili bohatý program
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Jsem ráda, že po dvouleté odmlce se můžeme opět sejít na Valdštejnově náměstí a společným odpočítáváním rozsvítit vánoční strom, a tím zahájit adventní čas v Jičíně. Město Jičín se snažilo připravit pestrý program, do kterého se zapojily i místní sbory a spolky. Věřím, že i letošní vánoční výzdoba navodí správnou předvánoční atmosféru,“ uvedla místostarostka Mgr. Alena Stillerová.   

Rozsvícení vánočního stromu na Valdštejnově náměstí proběhne v neděli 27. listopadu. Doprovodný program, pojmenovaný Staročeské Vánoce, začne ve 14 hodin. Připraveny jsou tvůrčí dílny na výrobu ozdobiček či na zhotovení a tisk vánočních přání formou modrotisku. Proběhne ukázka kovářského a řezbářského řemesla včetně prodeje hotových výrobků. Ve 14.30 přijdou Andělé na chůdách, v 15.30 bude uvedeno zpoplatněné divadelní představení pro děti Cesta do Betléma v K-klubu na Valdštejnově náměstí. V 15 a 16 hodin proběhne pásmo v podání ZUŠ, která připomene staré vánoční tradice. Společně se ZUŠ Jičín si zazpíváme vánoční koledy. V přízemí K-klubu na náměstí a v ulici Smiřických se budou vyrábět vánoční dekorace. V 15.30 v sále K-klubu proběhne předvánoční představení pro děti v podání Divadla eMILIon.

Samotný program rozsvícení včetně famfár, sólových zpěvů a proslovu starosty města bude mezi 16.30 až 17.00. Před 17. hodinou nebude chybět společné odpočítávání, ke kterému vyzve moderátor. Program bude ukončen závěrečnou písní. Všichni si pak určitě rádi projdou vyzdobené historické centrum města. V 17.30 proběhne v Biografu Český ráj předpremiéra nové české pohádky Největší dar, která je založena na staré slovanské mytologii. Vstupné bude 130 Kč.

V zámeckém parku a na dalších místech v centru budou opět svítící 3D dekory. Představitelé města Jičína zvažovali, zda tuto tradici letos držet – vzhledem k energetické situaci v ČR. Tyto svítící figury ale nejsou energeticky náročné, jedná se o LED diody. Vzhledem k velké oblíbenosti nechtělo město Jičín 3D dekory dětem upřít. Výrazným argumentem bylo i to, že dodavatel dekorů po jednáních s městem slevil cenu pronájmu přibližně o 20 procent.

V pracovních dnech od 1. 12. do 22. 12 bude probíhat Čtení pohádek u Zlaté hvězdy, které se doplní hrou pro děti Putování za zlatou hvězdou. Za splněné úkoly dostanou odměnu. Zároveň budou připraveny tvůrčí dílny a prodej občerstvení. Pro děti budou také čteny pohádky.

V pondělí 5. prosince se koná velmi oblíbená akce Mikuláš v parku spojený s nadílkou. Začátek je směřován k 15. hodině. A během druhého, třetího a čtvrtého adventního víkendu proběhne adventní hudební odpoledne v parku, a to v sobotu i v neděli v čase 16 až 18 hodin. Představí se kapely místní i z okolí.

Na Štědrý den připravuje Akce pro Jičín, z.s. tradiční rozvoz betlémského světla. Uskuteční se od dopoledních hodin až do cca 15.30. Počítá se s devíti zastávkami. Rozvoz koňským spřežením bude zahájen v 11 hodin v lokalitě Na Jihu, v 11.30 na Lidickém náměstí a tak dále, až v 15.30 proběhne poslední zastávka v zámeckém parku. Na jednotlivých zastávka si společně zazpíváme koledy. Rozpis zastávek bude zveřejněn pomocí sociálních sítí a dalších médií. Rozvoz zajišťují skauti ve spolupráci s Akcí pro Jičín.

Programová část rozsvícení vánočního stromu proběhne za finanční podpory od ČEZ a.s. v rámci akce Rozsvěcení vánočních stromů 2022. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

22:09 Opava: Soud zamítl žaloby bývalého ředitele Slezského divadla

Okresní soud v Opavě svým rozsudkem zamítl žaloby podané MgA. Alešem Kománkem proti statutárnímu měs…