Jičín: Již známe dodavatele podzemních kontejnerů i nádob pro svoz od domu k domu

14.01.2021 18:35

Rada schválila vítěze dvou veřejných zakázek. První se týká instalace podzemních kontejnerů v Lindnerově ulici, druhá dodání odpadních nádob pro rozšíření svozu tříděného odpadu od domu k domu. Jak výstavba podzemních kontejnerů, tak rozmístění barevných odpadních nádob do domácností se má uskutečnit v letošním roce.

Jičín: Již známe dodavatele podzemních kontejnerů i nádob pro svoz od domu k domu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Tyto zakázky jsou součástí projektu „Rozšíření separace odpadů ve městě Jičín“, který je dotačně podpořen z Operačního programu Životní prostředí. Dodání a instalaci čtyř podzemních kontejnerů zajistí firma Stavby Koťátko s.r.o. ze Sobotky, a to za cenu 990 120,80 Kč bez DPH (cca 1,2 milionu Kč vč. DPH). Z Lindnerovy ulice zmizí stání barevných kontejnerů. Lokalita byla vybrána, protože zde dochází k přeplňování nádob. V minulosti byly podzemní kontejnery instalovány na rohu Tyršovy a Husovy ulice a také na nábřeží Irmy Geisslové, kdy dodavatelem byla firma COMPAG Mladá Boleslav. I když z počátku docházelo k ucpávání vstupních otvorů, nakonec se kontejnery osvědčily, a tak se Rada města rozhodla pořídit další. V Lindnerově ulici budou instalovány letos v létě, hotovy mají dle smlouvy být do 22. července 2021.

Popelnice na tříděný odpad dodá společnost MEVA-TEC s.r.o. z Roudnice nad Labem za cenu 1 720 500 Kč bez DPH (cca 2,08 milionu Kč vč. DPH). Nové barevné nádoby určené pro domácnosti město získá již během jara. Bude jich značné množství: Celkem 1000 nádob na plast, 1000 nádob na papír – všechny s objemem o 120 litrech. Dále se koupí nádoby s dvojnásobným objemem, a to 50 kusů na papír a 50 kusů na plast. V dodávce bude rovněž 600 nádob na bioodpad o objemu 240 litrů a také 5 zvonových kontejnerů na sklo o objemu 2500 litrů. Rozšíření svozu od domu k domu (door to door) tak bude masivní.

Anketa

Necháte se očkovat proti covidu-19? (Ptáme se od 14. 1. 2021)

44%
49%
hlasovalo: 15396 lidí

Po zavedení tohoto typu odvozu v Allanových Sadech, na Větrově a v Sedličkách se ukázalo, že skutečně došlo k navýšení separace odpadů a že obyvatelé jsou navíc s touto službou spokojeni. Šlo o úspěšný pilotní projekt. Město Jičín se proto chystá kontejnery nabídnout další občanům. Stejně jako posledně budou nádoby nejprve poskytnuty občanům formou výpůjčky a po určité době jim přejdou do vlastnictví. Pro rozšíření door to door byly vytipovány lokality Robousy, Popovice, Moravčice, Hubálov, Čeřovka a Soudná. Ve všech místech je zástavba rodinných domů, pro které je tento typ svozu vhodný. Jedinou určitou nevýhodou svozu door to door je jeho obtížná aplikace ve čtvrtích, kde je smíšená zástavba rodinných domů a sídlištní zástavba, proto byly vytipovány lokality okrajové s rodinnými domy, kde jsou velké docházkové vzdálenosti ke hnízdům na tříděný odpad.

Občané, kterých se rozšíření týká, budou informováni v průběhu března nebo začátkem dubna, až budou nádoby připraveny k distribuci. Při minulé várce byly nádoby vyzvedávány v sídle technických služeb. Nyní budou nádoby uskladněny v objektu bývalých kasáren, kde budou zároveň vydávány občanům, ale bude nezbytné přihlédnout k protikoronavirovým opatřením. S ohledem na nový zákon o odpadech, který vešel v platnost 1. 1. 2021, nastal výrazný tlak na snižování množství směsného komunálního odpadu. Proto je důležité, abychom se snažili v maximální možné míře odpadu předcházet. A z odpadu, který vytvoříme, musíme vytřídit maximum. Od 1. ledna 2021 je zpoplatněno ukládání veškerého komunálního odpadu ukládaného na skládky – tedy směsného komunálního i objemného odpadu, a patří sem i odpady z tržišť a ulic. Do roku 2029 mohou obce uplatnit slevu, poplatek za tunu uloženého odpadu však bude růst a množství odpadu, na který bude moct obce slevu uplatnit, bude naopak klesat.

Je nezbytné se tedy snažit snížit množství vyprodukovaného odpadu v černých popelnicích ze současných cca 200 kg na obyvatele za rok na 120 kg na obyvatele za rok. Město Jičín a jeho obyvatelé nutně musí navyšovat objem vytříděného odpadu a snižovat množství směsného odpadu, který jde na skládku. Je to cesta, jak se vyhnout výraznému navýšení ceny za odvoz odpadu. Legislativa bude více postihovat producenty směsného odpadu a naopak podporovat ty obce a subjekty, které aktivně snižují množství svého odpadu a zároveň svědomitě třídí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

11:33 Turnov: Nové značení ve Fučíkově ulici je hotové

Pro řidiče je to jedna z dalších velkých změn ve Fučíkově ulici. Z rušné komunikace, která dlouhé ro…