Jičín: Kotelna U Stadionu získá nové kogenerační jednotky

30.06.2021 12:59

Největší jičínská kotelna, kterou provozuje Správa nemovitostí města Jičína a.s. (SNMJ), se dočká modernizace.

Jičín: Kotelna U Stadionu získá nové kogenerační jednotky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Starosta města JUDr. Jan Malý, místostarosta města a předseda představenstva SNMJ Mgr. Petr Hamáček a zástupce firmy CHP trading s.r.o. podepsali smlouvu na obnovu kogeneračních jednotek v kotelně U Stadionu. Smlouva je uzavřena rovněž se společností Viesmann s.r.o., která bude zajišťovat servis kotlů.

Jde o největší jednorázovou investici v historii Správy nemovitostí města Jičína. Cena za výměnu kotlů je 16 milionů Kč, cena za desetiletý servis 8 910 000 Kč. Firmy vzešly z veřejné zakázky, kdy výběrového řízení se zúčastnilo sedm zájemců a zvlášť byly bodovány cena za výměnu kotlů a podmínky servisu. Vítěz (sdružení firem CHP trading s.r.o. a Viesmann s.r.o.) získal v součtu nejvyšší hodnocení. Investiční akci bude SNMJ částečně financovat úvěrem. Ředitel SNMJ byl Radou města v působnosti valné hromady společnosti zmocněn požádat bankovní domy KB, ČSOB a ČS, aby předložili závaznou nabídku úvěru ve výši 8 milionů Kč na dobu 5 let. Již předtím měly banky předložit indikativní nabídky. Smlouvu o úvěru SNMJ uzavře s KB.

„Výměna kogeneračních jednotek završuje náročnou modernizaci technologií společnosti. Společnost investovala v posledních devíti letech desítky milionů do snížení tepelných ztrát způsobených stářím topných kanálů, do nových kotlů s výrazně vyšší efektivitou spalování a tím pádem i snížení emisí. Kogenerační jednotky přinášejí další zvýšení efektivity a udržitelnost podnikání společnosti do budoucna. Málokdo si uvědomuje, jak velkým dílem přispívá Správa nemovitostí k lepší kvalitě ovzduší v Jičíně při zachování velmi dobré ceny dodávky tepla,“ popisuje Mgr. Petr Hamáček.

Anketa

Je třeba zpřísňovat covidové restrikce? (Ptáme se od 30.6.2021)

28%
69%
hlasovalo: 6954 lidí

Kogenerační jednotky v kotelně U Stadionu jsou opotřebované a zastaralé. První byla instalována v roce 2001, další dvě následovaly krátce poté. V současné době se technika již opotřebila. Tři staré jednotky budou nahrazeny třemi novými, každá bude mít výkon 200 kW. Nové kogenerační jednotky přinesou úsporu nákladů. Kogenerační jednotky fungují tak, že vyrábí elektřinu a teplo. Kotelna U Stadionu připravena dodávat teplo nejenom do stávajících budov, ale i do nových, jako jsou chystaný domov pro seniory a některé domy v připravované obytné zóně v lokalitě Kasárna. Elektřina je dodávána do nebytových prostor SNMJ, sportovního areálu, Aqua Centra a do hotelu ReStart.

Správa nemovitostí města Jičína je akciovou společností, stoprocentním vlastníkem je ovšem město. Rada města proto plní roli valné hromady. Činnost společnosti spočívá v bytovém hospodářství a ve výrobě a rozvodu tepla. Kotelny se postupně modernizují. V roce 2016 se dostala na řadu kotelna Nové Město Sever, v roce 2019 skončil provoz zastaralé kotelny Zahradnictví a byl zahájen provoz kotelny Nové Město Jih, která vznikla z předávací stanice. V příštích letech je v plánu zmodernizovat kotelnu u ZŠ Železnická.

Výměna kogeneračních jednotek není jedinou investicí a tato investice vlastně zapadá do celkové mozaiky stavebních prací v lokalitě Kasárna. V současné době probíhá výstavba nového teplovodního kanálu od kotelny U Stadionu přes lipovou alej a ulici Čsl. Armády. Bude na něj napojeno nové SeniorCentrum v bývalých kasárnách. Jde o první etapu výstavby teplovodního kanálu, cena za dílo je 3,2 milionu Kč bez DPH. Druhá etapa bude prováděna v rámci výstavby infrastruktury v lokalitě Kasárna, což bude největší investiční akce v Jičíně v moderní historii. Náklady za výstavbu infrastruktury včetně teplovodu a všech ostatních součástí projektu se před výběrovým řízením odhadují na více než 200 milionů Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

16:29 Plzeň: Novinkou letošního programu Industry Open je likérka v Prádle

Letní program akcí stezky Industry Open startuje v polovině května. Návštěvníkům se po loňském úspěc…