Jičín: O vysokoškolské studium je velký zájem. Do nových cyklů nastoupilo téměř sto studentů

06.10.2020 15:03

V pátek 2. října proběhl zápis studentů do jičínského střediska České zemědělské univerzity v Praze. Do prvního ročníku míří 99 studentů, z toho 45 do bakalářského a 54 do magisterského cyklu.

Jičín: O vysokoškolské studium je velký zájem. Do nových cyklů nastoupilo téměř sto studentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Zápis se tentokrát musel obejít bez slavnostního zahájení v Porotním sále Valdštejnského zámku, ovšem i tak měl zápis netradiční charakter. Studenti totiž zakusili nové moderní učebny ve Valdštejnském zámku, které jsou výsledkem proběhlé rekonstrukce.

Studentky a studenty uvítal vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Ing. Miroslav Kazda a Ing. Hana Svatoňová z Okresní agrární komory. Zápis byl z důvodu epidemiologických opatření rozdělen na 4 turnusy. Ostatně i výuka bude kvůli současným nesnázím probíhat distančně, a tak nové učebny teprve čeká ostrá zátěžová zkouška.

Avšak ani koronavirus nezměnil nic na tom, že vysokoškolské studium v Jičíně pokračuje ve své tradici. Letos se zájemci mohli hlásit do 20. srpna 2020, a to jak do bakalářského cyklu, tak magisterského. Studium probíhá pod hlavičkou České zemědělské univerzity v Praze, pod Provozně ekonomickou fakultou. Na organizaci studia se podílí město Jičín a Okresní agrární komora Jičín. Není zcela obvyklé, že město velikosti Jičína nabízí i terciální úroveň vzdělávání. Navíc kombinovaná forma je vyloženě vhodná pro studenty, kteří chtějí spojit studium s prací nebo třeba s rodičovskou dovolenou. Díky tomu, že klíčové konzultace probíhají přímo v Jičíně, studenti nemusí plánovat cesty do velkých měst.

Uchazeči to velmi oceňují. Tradice trvá již 15 let a zájem o studium v Jičíně neopadá, naopak mírně roste. Možnost vysokoškolského studia v Jičíně začala v roce 2005, tehdy šlo s nadsázkou o experiment. Studenti nastoupili do bakalářského cyklu. V roce 2008 byl otevřen první magisterský ročník. Původně zde studium nabízely dvě univerzity, a sice Česká zemědělská univerzita v Praze a Technická univerzita v Liberci. Druhá jmenovaná však konzultační středisko v Jičíně později ukončila. 

Promoce probíhají na začátku léta a jak garant studia, tak zástupci města se vždy zajímají o názory absolventů. Nejvíce oceňují, že studium je vzhledem k jejich bydlišti či místu práce dostupné a že má velkou podporu České zemědělské univerzity a města Jičína. Část studentů ovšem dříve kritizovala stísněné podmínky v učebnách. S novými prostory na zámku je tento nedostatek minulostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…