Jičín: Rekonstrukce muzejních prostor včetně výstavby výtahu v zámku začne na podzim

12.05.2023 16:14 | Tisková zpráva

Rada schválila zadávací podmínky pro veřejnou zakázku na stavební úpravy prostor ve Valdštejnském zámku. Projekt vychází z úzké spolupráce mezi městem Jičín a Královéhradeckým krajem, potažmo Regionálním muzeem a galerií v Jičíně (RMaG), který je jeho příspěvkovou organizací.

Jičín: Rekonstrukce muzejních prostor včetně výstavby výtahu v zámku začne na podzim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Projektované náklady před soutěží pro město Jičín jsou 30,45 milionu Kč. Projektované náklady Královéhradeckého kraje jsou 22,675 milionu Kč na stavební úpravy, dále 17 milionů Kč na pořízení nové stálé expozice regionálního muzea, dalších 6 milionů Kč je určeno jako vyhrazená změna závazku a další 2 miliony Kč pro autorský dozor a technický dozor. Celkem 85 procent způsobilých výdajů Královéhradeckého kraje bude pokryto dotací z Integrovaného regionálního operačního programu.

Valdštejnský zámek je nemovitým majetkem města Jičín, tudíž regionální muzeum je zde v nájmu. RMaG platí městu Jičínu nájemné, a právě v nájemní smlouvě je obsažen závazek města, že uhrazené nájemné bude zpětně investovat do zlepšení zámeckých prostor. Tento závazek bude aktuálním stavebním projektem naplněn.

Anketa

Máme být kromě západních spojenců vděční za osvobození od nacismu i Rudé armádě?

97%
1%
hlasovalo: 28041 lidí

RMaG bude muset po dobu rekonstrukce přerušit svou činnost a prostory v zámku nebudou přístupné. Dle předpokladů se prostory uzavřou pro veřejnost v září 2023, kdy musí nejprve proběhnout vystěhování. Dílčí omezení se dotknou také Základní umělecké školy J. B. Foerstera. Dle dotačních podmínek musí být přestavba dokončena v roce 2026.

Veřejnou zakázku na dodavatele stavebních prací vypisují město Jičín a Královéhradecký kraj společně. Rada města Jičína zadávací dokumentaci již schválila, jednání Rady Královéhradeckého kraje proběhne 15. května. Následně bude možné uzavřít smlouvu o spolupráci mezi městem Jičín a RMaG. Tato forma úzké spolupráce je jedinečná, vychází z dlouhodobých průběžných jednání mezi zástupci města Jičína a kraje a může představovat inspiraci pro další města v regionu a pro budoucí projekty.

Valdštejnský zámek díky projektu získá výtah, a tudíž bezbariérový přístup do muzea, nových učeben univerzity, ZUŠ a do Porotního sálu. Návštěvníci se kromě zrekonstruovaných prostor mohou především těšit na novou, moderní muzejní expozici. Ta současná je již více než 30 stará a nesplňuje požadavky na moderní vystavování sbírkových předmětů, hlavně co se týká interaktivity. Představitelé RMaG uvádějí, že nová expozice, o jejíž výstavbu usilovali již řadu let, kdy hledali vhodný dotační program, bude hravá, nápaditá a interaktivní. Podpoří prý zájem o místní historii, v níž návštěvníci budou cestovat proti proudu času. Důležitým motivem expozice bude událost z roku 1620, kdy došlo explozi Valdštejnského zámku. RMaG na léto chystá rozlučkovou akci, která ukončí éru současné stálé expozice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…