Jičín: Sbor dobrovolných hasičů již sídlí v nové zbrojnici

25.09.2019 15:03

Za krásného babího léta, v pondělí 23. září 2019, se uskutečnilo slavnostní otevření hasičské zbrojnice pro Sbor dobrovolných hasičů.

Jičín: Sbor dobrovolných hasičů již sídlí v nové zbrojnici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na rok a půl trvající výstavbě pracovala firma Chládek a Tintěra Pardubice a.s. Budova, sousedící se zbrojnicí Hasičského záchranného sboru KHK v Dělnické ulici, stála včetně nákupu pozemku, technického a autorského dozoru a zajištění publicity přibližně 17,8 milionu Kč s DPH. Městu s financováním pomůže dotace ve výši 13,5 milionu Kč. Jejím poskytovatelem je Integrovaný regionální operační program, specifický cíl 1.3 Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof. 

Slavnostnímu otevření zbrojnice přihlíželi zástupci měst a obcí, Městského úřadu Jičín, hasičského záchranného sboru, a pochopitelně byli přítomni hlavně ti, kteří ji každodenně budou využívat – členové SDH Jičín. Na velkou událost starosta města JUDr. Jan Malý pozval i další hosty. Do Jičína přicestovali hejtman Královéhradeckého kraje PhDr. Jiří Štěpán, Ph.D., ředitel Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje brig. gen. Ing. František Mencl, předseda představenstva firmy Chládek a Tintěra Pardubice a.s. Ing. Martin Kvírenc, autor projektové dokumentace architekt Milan Vojtěch a mnozí další. Zdravici za dobrovolné hasiče pronesl velitel jednotky SDH Jičín Milan Vágenknecht. 

Zbrojnici využije také město Jičín, jelikož se stane zázemím pro jednání krizového štábu. Sbor dobrovolných hasičů má nezastupitelnou úlohu v požární ochraně na Jičínsku. Nejenže se účastní výjezdů po boku profesionálů, navíc v době, kdy profesionální hasiči jsou „venku“, drží pohotovost. Je proto v zájmu každého, aby jednotka Sboru dobrovolných hasičů byla co nejvíce akceschopná.

Během slavnostního otevření hasičské zbrojnice byl proto představen také nový dopravní automobil, který město Jičín pořídilo pro dobrovolné hasiče. I v tomto případě bylo financování usnadněno díky dotaci. Celkové náklady za nákup byly 958 tisíc Kč, Ministerstvo vnitra ČR a Královéhradecký kraj ale poskytnou městu dotaci ve výši 750 tisíc Kč. A když jsou zmíněny dotace, je nutno dodat, že i zakoupení nábytku a vybavení pro zbrojnici bylo podpořeno Královéhradeckým krajem, a sice dotací ve výši 500 tisíc Kč. 

Připomeňme, že v roce 2017 jičínští dobrovolní hasiči získali do výbavy novou velkokapacitní cisternu Tatra T815-2. Moderní stroj stál 7,8 milionu Kč, městský rozpočet byl však ve výsledku zatížen pouze 780 tisíci Kč, jelikož zbytek nákladů byl kompenzován taktéž z dotace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

7:37 Náchod: Lampionový průvod s ohňostrojem

V rámci letošních oslav 770 let od první písemné zmínky o našem městě jsou pořádány akce v duchu OSL…