Jičín: Sečení trávy bude letos probíhat v obou hlavních sídlištích města současně

16.05.2023 10:32 | Tisková zpráva

Rada města schválila Plán údržby zeleně města Jičína pro rok 2023. Dokument sestavily Technické služby města Jičína ve spolupráci s městskou dendroložkou a připomínkovali ho členové komise životního prostředí a ekologie. Plán stanovuje metodiku ořezávání a ošetřování stromů a keřů, pečování o květinové záhony a sečení travnatých ploch. Novinkou plánu oproti minulým rokům je metoda péče o zeleň na sídlištích.

Jičín: Sečení trávy bude letos probíhat v obou hlavních sídlištích města současně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Město Jičín je v plánu rozděleno podle intenzity údržby. V první kategorii je centrum města, tedy Valdštejnovo náměstí, zámecký park, ulice 17. listopadu, autobusové nádraží a Žižkovo náměstí. V těchto lokalitách budou trávníky sečeny 10krát až 15krát ročně.  V druhé kategorii jsou ulice Husova, Poděbradova, Hradecká, M. Koněva, dále Lidické náměstí, okolí MŠ a ZŠ a horní parter Libosadu. Jde o lokality se silně zatěžovanými plochami zeleně, proto sečení zde bude probíhat 5krát až 7krát ročně.

Do třetí kategorie jsou zahrnuty stezky ve spodním parteru Libosadu, park u Šibeňáku, Valdštejnova lipová alej, osídlené oblasti Robous, Popovic, Moravčic a Hubálova, a dále také sídliště: Na Jihu, Letná, ulice Pod Koželuhy, Barákova ulice a sídliště mezi Husovou ulicí a sportovním areálem. Travnaté plochy budou sečeny 3krát až 5krát za rok. Právě v této kategorii je stanoven nový přístup pro letošní rok. Pracovníci technických služeb budou rozděleni do dvou pracovních skupin, kdy jedna skupina bude sekat na sídlišti Na Jihu a v ulici Pod Koželuhy, druhá skupina bude provádět posek na sídlišti mezi sportovním areálem a Husovou ulicí. Myšlenkou je, že oproti minulým ročníkům budou největší sídliště ošetřována přibližně ve stejný čas. V uplynulých letech byl stanoven jeden tým, takže sekání mohlo probíhat pouze na jednom sídlišti, což vyvolávalo spory. Květnaté louky budou koseny 2krát ročně a až po odkvětu, aby bylo zajištěno vysemenění dvouděložných rostlin. Zajistí se tím obživa a úkryt včelstva a dalších druhů hmyzu.

Ve čtvrté kategorii jsou zahrnuty všechny oblasti jako ve třetí s tím, že jde o méně významné zelené plochy, které budou posečeny pouze jednou, maximálně dvakrát za rok. V páté kategorii jsou potom obsaženy lesy ve vlastnictví města Jičína. Úkony zde spočívají v likvidaci polomů, stromů napadených kůrovcem, v těžbě a v nové výsadbě stromů. Lesíky a lesy se nachází u židovského hřbitova, v Popovicích a u Šibeňáku.

Plán také specifikuje konkrétní, nezbytná opatření ve specifických lokalitách města, jako jsou například prořezy. Pro kompletní výčet zde není dostatek prostoru, doporučujeme proto nahlédnout přímo do Plánu údržby zeleně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…