Jičín: Správa nemovitostí stanovila cenu tepla pro rok 2022 na 941 Kč/GJ

07.01.2022 14:09 | Tisková zpráva

Evropa v současné době prodělává energetickou krizi. Ceny zemního plynu na burzách stouply v nedávném období na trojnásobek dřívější ceny. Odběratelem plynu je i Správa nemovitostí města Jičína a.s. (SNMJ), která vyrábí teplo do bytových i nebytových prostor.

Jičín: Správa nemovitostí stanovila cenu tepla pro rok 2022 na 941 Kč/GJ
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ačkoliv vzrůst ceny na burze odpovídá 300 procentům, díky vnitřním opatřením SNMJ odpovídá navýšení v Jičíně 70 procentům. SNMJ tím utlumí krajně nepříznivý vývoj na evropském trhu energií a jeho dopad na občany. I tak ale navýšení ceny znamená nárůst nákladů cca o 800 korun měsíčně pro běžnou domácnost. Cena tepla se pro rok 2022 zvýší na 941 Kč/GJ z původních 548 (obě hodnoty jsou včetně DPH).

SNMJ držela cenu tepla beze změny od roku 2018. V letech 2015 až 2018 se částku dařilo snižovat. Cena 941 Kč platí pouze pro rok 2022 a SNMJ pro rok 2023 bude usilovat o příznivější cenu pro své odběratele. Částka 941 Kč/GJ je kalkulována v souladu s vydaným cenovým rozhodnutím ERU pro rok 2022 a jedná se o cenu průměrnou a to jak za otop tak ohřev teplé vody.

Cenu tepla na rok 2022 již schválilo představenstvo společnosti. Předtím proběhlo jednání s největším odběratelem tepla, kterým je SBDO Jičín. Rozhodnutí představenstva předcházela rozsáhlá diskuse a rozvaha. Hodnotila se mezinárodní situace. Do cen se promítá řada faktorů včetně mezinárodních vztahů či důrazu evropské politiky na přechod k bezemisní energetice.

Anketa

Jste pro zrušení Benešových dekretů?

1%
98%
hlasovalo: 20548 lidí

Raketový vzestup cen energií je široce prezentován v médiích. Je však pravděpodobné, že současné burzovní ceny jsou pouze výkyvem a že dojde ke korekci směrem k nižším hodnotám. Protože jistou část nákladů za nákup plynu ponese SNMJ, v roce 2022 se očekává snížení zisku společnosti cca o 3,5 milionu Kč.

SNMJ využívá kogenerační jednotky, které kromě tepla vytváří i elektrickou energii. Ta je dodávána do nebytových prostor SNMJ, sportovního areálu, Aqua Centra a do hotelu ReStart. Cena této elektřiny v roce 2022 bude 3,78 Kč/kWh (silová i distribuční část). SNMJ také průběžně modernizuje své kotelny. Poslední investicí bylo nahrazení dvacet let starých kogeneračních jednotek v kotelně U Stadionu. Zisk společnosti je tímto způsobem průběžně reinvestován do modernizace tepelného hospodářství v Jičíně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

16:14 Frýdek-Místek: Ve městě začaly působit terapeutické skupiny pro mladé

Duševní zdraví a osobní rozvoj mladé generace podporují nově otevřené tzv. terapeutické a seberozvoj…