Jičín: Technické služby mají připraven plán zimní údržby

01.11.2021 16:59

Rada města schválila plán zimní údržby pro místní komunikace a chodníky na území Jičína pro nadcházející zimní sezónu. Dokument určuje jak pravidelnou údržbu ploch, tak strategii v případě intenzivního sněžení. Technické služby města Jičína ho připravují každoročně. Pokaždé je aktualizován dle připomínek a zkušeností.

Jičín: Technické služby mají připraven plán zimní údržby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Plán vyjmenovává vozový park, který technické služby mají k dispozici. 

Anketa

Souhlasíte s tím, že hospodský musí od 1. listopadu kontrolovat bezinfekčnost?

hlasovalo: 42752 lidí
Na údržbu místních komunikací mají celkem šest vozidel, z toho jeden specializovaný sypač s čelní radlicí MAN a jeden specializovaný sypač DURSO Multimobil X. Na údržbu chodníků je určeno pět vozidel – z toho čtyři jsou posypová. Pro odklízení a nakládání sněhu a posypového materiálu mají technické služby tři kontejnerové nosiče MAN, jeden nakladač CAT 432E a jeden nakladač UNC 061. Pro dočištění dopravně důležitých míst a přechodů je určeno osvědčené vozítko HAKO CITYMASTER 600. Ve městě bude celkem 58 beden s posypovým materiálem a jsou určeni 4 zaměstnanci pro ruční posyp. Posypovým materiálem bude univerzálně směs soli a písku.

Při neustálém sněžení se posyp neprovádí, ale pokud vrstva dosáhne alespoň pěti centimetrů, budou prohrnovány místní komunikace a chodníky. Dojde-li ke skončení spadu sněhu do tří až pěti centimetrů jeho vrstvy, bude proveden posyp. Po ustání sněžení a prohrnutí bude posyp zajišťován na kritických místech, tedy u křižovatek, v ostrých zatáčkách a v místech stoupání a klesání. Rovinné úseky se běžně posypem nekryjí.

Chodníky budou kryty posypem vždy celoplošně. Avšak jak u chodníků, tak místních komunikací platí, že jsou stanoveny priority. Ty jsou v plánu zimní údržby přímo vyjmenovány po jednotlivých ulicích. Největší pozornost bude kladena na údržbu páteřních, nejvíce frekventovaných koridorů. Jako vždy platí, že zima je zima a umí překvapit kalamitou. Plán na kalamitní situace pamatuje a definuje jasný postup, přesto v „bílých tmách“ žádáme o pochopení, protože zimní údržba nemůže být na všech místech najednou. Plán zimní údržby je k nahlédnutí ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

20:27 Zlín: Ve městě začal odchyt přemnožených nutrií

Statutární město Zlín zahájilo ve spolupráci s externí firmou odchyt přemnožených nutrií. První odch…