Jičín: Začíná další etapa rekonstrukce Valdštejnské lodžie

08.10.2019 20:21

Rekonstrukci budov a dvora ve Valdštejnské lodžii provede firma RITUS s.r.o. za cenu 21 600 357 Kč bez DPH. Firma zvítězila ve výběrovém řízení. Od října je prováděn restaurátorský průzkum. Hlavní práce proběhnou v letech 2020 a 2021 s tím, že otevření je plánováno na jaro 2022. Smlouva o dílo byla podepsána v pondělí 30. září 2019.

Jičín: Začíná další etapa rekonstrukce Valdštejnské lodžie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Stavební práce se uskuteční v rámci širšího projektu Cesta Valdštejnských architektů. V jeho rámci bude také částečně zrekonstruován polský zámek Gorzanów. Na projekt se městu Jičínu a nadaci zámku Gorzanów podařilo získat dotaci v celkové výši 1 148 423,05 eur z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Ve Valdštejnské lodžii se uskuteční rozsáhlé práce. V budovách bude zrekonstruováno osm místností, sklepní prostory, mimoto budou opraveny schodiště a portál do sklepa. Co se týká zmíněného sálu, bude vybaven moderní audiovizuální technikou, zásuvným hledištěm, šatnou, foyer a skladem. Stavební úpravy se dotknout i samotného prostranství dvora.

Co se týká zámku Gorzanów, ten bude po opravě zpřístupněn veřejnosti. A navíc, v projektu Cesta Valdštejnských architektů jsou také propagační materiály, které budou lákat k návštěvě historických památek. Pozvou do Valdštejnské lodžie, Gorzanówa, ale také do zámků Náchod a Humprecht či do muzea Kłodzko. V rámci propagačních aktivit budou vydány nové pohlednice, cestoknížka, noviny, propagační film a quest do mobilní aplikace Skryté příběhy. V rámci projektu proběhnou doprovodné akce na obou stranách hranic. Během rekonstrukce Valdštejnské lodžie budou na místo stavby probíhat naučné školní exkurze.

Projekt Cesta valdštejnských architektů je vlastně příběhem. Architekti, spojení s mecenášem a vévodou Albrechtem z Valdštejna, putovali regionem Jičínska a Kladska, ovlivňovali se ve svém myšlení a díle a zanechávali po sobě objekty, jež nyní obdivujeme coby historické památky. Vévoda Valdštejn do našeho regionu přilákal italská esa. Tito architekti zásadně ovlivnili české baroko. Projekt se zabývá činností Giovanniho Pieroniho a jeho následovníka Carla Luraga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

19:27 Hodonín: Ornitologická vycházka přilákala veřejnost

S velkým zájmem návštěvníků se setkala ornitologická vycházka pod vedením Ondřeje Ryšky z Jihomoravs…