Jičín: Zastupitelé rozhodnou o rozpočtovém opatření, reagujícím na propad příjmů

14.09.2020 14:51

Rada doporučuje Zastupitelstvu města schválit rozpočtové opatření, které reaguje na výpadek příjmů v důsledku koronavirové situace. Kvůli výpadku příjmů z daní a dalších příjmů, například z poplatku za parkování, je nutné adekvátně snížit i výdajovou stránku rozpočtu. Pokud zastupitelé opatření schválí, rozpočet bude zkrácen o 27 165 100 Kč. Veřejné zasedání Zastupitelstva města bude ve středu 16. září od 15 hodin v Porotním sále zámku.

Jičín: Zastupitelé rozhodnou o rozpočtovém opatření, reagujícím na propad příjmů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Z důvodu úsporných opatření byl zaprvé pro letošek snížen provozní příspěvek základním školám, ZUŠ, K-Klubu a Knihovně Václava Čtvrtka, a to o 5 procent. Zadruhé se přistoupilo ke zkrácení městských dotací do sportu, kultury a cestovního ruchu o 12,5 procenta. Zatřetí je navrženo vyřadit z rozpočtu realizaci některých kulturních a stavebních akcí, například jde o Valdštejnské slavnosti, festival Jičín – město pohádky, výměnu nákladového výtahu v domově pro seniory, instalaci klimatizace v jednom patře v bývalém Arisu a další.

Anketa

Považujete Miloše Zemana za lháře?

21%
79%
hlasovalo: 16087 lidí

Největší propad v příjmové stránce je u položky daň z příjmu právnických, a to o 18 milionů Kč. Daň z příjmu fyzických osob je v plánu snížena o 15 milionů Kč a daň z přidané hodnoty je zkrácena o 12 milionů Kč. Snížení řádově o miliony Kč se týká položek daň z technických her a správní poplatky, snížení řádově o statisíce Kč je v položkách sankční platby, parkovné, nájem nebytových prostor, daň z příjmu fyzických osob z podnikání a daň z příjmu fyzických osob vybíraná srážkou.

Rozpočtové opatření ovšem navrhuje i nové příjmy, které pomohou výpadek kompenzovat. Státní rozpočet poskytl kompenzaci obcím ve výši 1250 Kč na obyvatele, což pro město Jičín znamená příjem 20 896 000 Kč. Další příjem je očekáván z prodeje pozemku, kde by jičínský rozpočet mohl získat o 7 milionů více, než kolik bylo původně plánováno. Je vhodné zdůraznit, že rozpočet je pouze plán, který pracuje s jistou míru odhadu, proto nyní nelze říct, jak skončí závěrečný účet za rok 2020. Město Jičín je však na propad příjmů připraveno. Pro překlenovací období má k dispozici kontokorentní úvěr, který hodlá dle potřeby čerpat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

22:09 Bruntál: Stavba opěrné zdi pod autobusovým stanovištěm je prakticky dokončena

Práce na rekonstrukci autobusového stanoviště pod Společenským domem se blíží k svému završení, auto…