Jičín hodlá pokračovat v prevenci kriminality

15.02.2019 6:32

Rada města schválila plán prevence kriminality na období 2019 až 2021. Byl sestaven Městskou policií Jičín a odpovídá Strategii prevence kriminality v České republice a Programovému prohlášení Vlády ČR.

Jičín hodlá pokračovat v prevenci kriminality
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Ze základních idejí zmiňme důraz na vybalancování prvků prevence a represe tak, aby efektivně eliminovaly příčiny vzniku sociálních střetů, dále minimalizaci rizika recidivy po propuštění na svobodu, zvyšování finanční gramotnosti občanů, boj proti lichvě a v neposlední řadě rozvoj občanské společnosti včetně podpory nestátních neziskových organizací.

Prevenci kriminality, ačkoliv jde o agendu primárně náležící Městské policii Jičín a místnímu územnímu odboru Policie ČR, je třeba chápat jako síť služeb a organizací, které se v Jičíně vyskytují. Jinak řečeno, na předcházení přestupkové a trestné činnosti mají podíl různé instituce, od Sociálních služeb města Jičína, které mimo jiné provozují Nízkoprahový klub Exit, přes Úřad práce, jenž například pořádá rekvalifikační kurzy, zprostředkovává zaměstnání a řeší pomoc osobám ve hmotné nouzi, po Pedagogicko-psychologickou poradnu, poskytující psychologickou diagnostiku a intervenci. Do této „ochranné sítě“, jak lze prevenci kriminality metaforicky označit, také patří například K-Klub, jehož podíl spočívá v tom, že poskytuje mladým lidem zájmovou činnost – čili výplň volného času, a v této roli ostatně vystupují také sportovní kluby, jichž je v Jičíně celá řada. V neposlední řadě se na prevenci kriminality podílí neziskové organizace, tedy například Apropo Jičín, stacionář Kamarád, Azylový dům Jičín, Oblastní charita Jičín a mnoho dalších. Specifickou roli v prevenci kriminality hrají školy, ať už základní nebo střední.

Kromě institucí a organizací do problematiky vstupují také technická opatření města. Kupříkladu městský kamerový dohlížecí systém. Jeho hlavní úlohou je zajistit dohled vybraných rizikových lokalit. Nasazení kamerových bodů je zpravidla požadováno v předem vytipovaných lokalitách města, které vykazují zvýšený nárůst kriminality nebo kde se občané necítí bezpečně. Díky systému je také možné kontrolovat silniční provoz, tudíž lze neprodleně řešit přestupky.

Plán prevence kriminality vyjmenovává místa, která je nutné pro bezpečnost občanů pravidelně kontrolovat. Zmíněny jsou lokality Lidického, Valdštejnova a Žižkova náměstí, Husovy ulice a ulice Hradecké, prostranství u obchodních domů Tesco a Kaufland a také okolí ubytoven.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…