Jičín letos poprvé udělí Cenu „Ď“, jako poděkování lidem, kteří konají kolem sebe dobro

23.02.2015 6:33

Město Jičín spolu s Rotary Clubem Jičín letos poprvé uspořádají předání Ceny „Ď“ (Děkuji). Tato cena je celonárodně udělována již 15 let obyčejným i neobyčejným občanům, firmám či institucím, kteří nezištně a s nadšením pomáhají lidem kolem sebe. A takovým lidem, kteří šíří dobro, chceme poděkovat i my v Jičíně. Slavnostní předání Ceny proběhne 14. dubna 2015.

Jičín letos poprvé udělí Cenu „Ď“, jako poděkování lidem, kteří konají kolem sebe dobro
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Na Městský úřad Jičín se obrátil Rotary Club Jičín s žádostí o spolupráci na udělení Ceny "Ď" (Děkuji). Smyslem Ceny je poděkovat těm, kteří se nějakým způsobem zasloužili o zkvalitnění života lidí kolem sebe, a to v nejrůznějších oblastech. Jedná se o lidi, kteří např. dlouhodobě vykonávají nějakou záslužnou činnost pro druhé, zachránili život, podporují různá sdružení či aktivity atd. Cílem je jim veřejně pomocí této akce poděkovat. „Ve spolupráci s místním Rotary Clubem jsme pro začátek vybrali 10 oblastí a 10 organizací či orgánů, které budou nominovat osoby v dané oblasti, kterým by chtěly veřejně poděkovat. Např. za sport bude nominovat TJ Sokol, za oblast zdravotnictví Oblastní nemocnice Jičín, za Cestovní ruch Klub českých turistů, za oblast Paměť národa Okresní státní archiv atd. Pak jsou oblasti tak široké, že jsme se rozhodli požádat komise Rady města, kde jsou zástupci různých organizací a spolků, aby navrhly nominovaného samy. Např. osobnost za oblast školství nominuje komise školství, za oblast ekologie komise životního prostředí a za oblast kultury komise kulturní,” vysvětluje starosta města Jičína JUDr. Jan Malý, který poskytne nad akcí svou záštitu. Každá oblast bude mít pouze jednoho nominovaného. Poté bude z významných osobností Jičína (držitelé ceny města, podnikatelé, ředitelé atd.) ustanovena pětičlenná komise, která určí pomyslného vítěze. Ten získá skleněnou sošku, Cenu "Ď", která mu bude předána na slavnostním odpoledni dne 14. dubna 2015. Vítězi budou ale všichni, protože všem bude veřejně poděkováno. Všichni také postoupí do krajského a celonárodního kola, které se bude konat ve Státní opeře v Praze.

Pokud bude akce úspěšná, předpokládá se, že by byla tato cena předávána každoročně. Akce tak bude vhodně doplňovat další prestižní ocenění, Cenu města Jičína, která je každoročně pořádávána městem Jičín významným osobnostem Jičína.

Cena "Ď" je celonárodní cenou udílenou jako poděkování obyčejným i neobyčejným občanům, firmám či institucím, kteří nezištně a s nadšením pomáhají lidem kolem sebe. Letos se chystá již jubilejní 15. ročník. „S myšlenkou ceny „Ď“ přišel v roce 2000 pan Richard Langer. Oslovil tehdejšího ředitele Národního divadla JUDr. Jiřího Srstku, kterému se projekt zalíbil a tak se v červnu 2001 konalo v prostorách Národního divadla první celostátní kolo ceny „Ď“. Projekt postupně získával na publicitě, takže od 10. ročníku se začala pořádat krajská kola ceny „Ď“ a postupně se začala přidávat i městská kola. Současně s tím začal vzrůstat i zájem médií. Poslední ročník ceny „Ď“ výrazně zpravodajsky komunikovala Česká televize i ČR 2. Městská kola přivedla ke spolupráci s cenou „Ď“ i rotary kluby, které nabídly pomoc při organizování městských kol. Vůdčí myšlenka ceny „Ď“ je totiž velmi blízká myšlence Hnutí Rotary International: „Servis above self“, což ve volném překladu znamená „Služba bližnímu je nad můj prospěch,“ vysvětluje vznik udílení ceny a zapojení Rotary prezident jičínského klubu pan Ing. Zdeněk Harapes.

Rotary International je celosvětovou organizací sdružující osobnosti z podnikatelských a odborných kruhů, která poskytuje humanitární služby a pomoc svým spoluobčanům, vzdělávací a kulturní programy a také mezinárodní programy pro výměnu mládeže. Její nejmenší organizační složkou jsou Rotary kluby organizované v jednotlivých městech. Rotary Club Jičín byl založen v roce 1993 a od roku 1998 spolupracuje se skupinou s Nymburka. Jeho činností je např. vysílání studentů na výměnné pobyty a pořádání mezinárodních kempů, finanční příspěvky na registr dárců kostní dřeně anebo spolupráce s o. s. Labská stezka, které usiluje o propojení Jičína a Nymburka cyklostezkou Cidlina – Mrlina. Každoročně také rotariáni pořádají ples, jehož výtěžek putuje do sociální anebo zdravotní sféry či do školství. V roce 2013 například věnovali výtěžek plesu ve výši 52 000 Kč jičínskému Stacionáři Kamarád. 

Bližší informace o Ceně „Ď“ - http://www.cena-d.cz
Bližší informace o Rotary Jičín - http://www.rotary2240.org/jicin/cs

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mujicin.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…