Jičín soutěží plyn a elektrickou energii pro rok 2023 na Českomoravské komoditní burze

15.11.2022 15:11 | Tisková zpráva

Rada města schválila nákup plynu a elektrické energie na rok 2023 na Českomoravské komoditní burze Kladno. Takto nakoupené energie budou určeny pro město a všechny jeho příspěvkové organizace, včetně mateřských a základních škol. Město bude na burze reprezentovat firma FIN – servis a.s. coby dohodce.

Jičín soutěží plyn a elektrickou energii pro rok 2023 na Českomoravské komoditní burze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jičín

Nákup obou komodit proběhne s vazbou na spotový trh OTE (operátor trhu s energiemi v ČR) s přivítacím koeficientem ve výši 400 Kč/MWh u elektřiny a 300 Kč u plynu. Aukce se uskuteční formou poptávky s klesající cenou. Takto je na Českomoravské komoditní burze prováděna většina burzovních nákupů. Město bude platit maximálně takové ceny, jak byly zastropovány Vládou ČR. Ale pokusí se získat nižší ceny, než je strop.

V uplynulých letech elektrickou energii městu dodávala společnost Centropol Energy, dodavatelem plynu byla společnost E.ON Energie a.s. Vzhledem k současné situaci na trhu energií se Rada města Jičína rozhodla, že dodavatele obou komodit zkusí sehnat přes burzu. Přestože se město bude snažit uzavřít co nejvýhodnější smlouvy, ceny energií v roce 2023 budou nepochybně vyšší, než bylo zvykem v uplynulých letech. To se promítne do hospodaření města i příspěvkových organizací. Město Jičín a jeho příspěvkové organizace proto zavádějí úsporná opatření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

7:17 Hradec Králové: Ve městě se na zkoušku objeví barevné koše na tříděný odpad

V Hradci Králové se na více než dvou desítkách míst objeví barevné koše na tříděný odpad. Lidé tak b…