Jihlava: Část parkánu připomíná kapli sv. Václava

25.09.2019 7:35

Úsek hradebního parkánu přímo pod kostelem svatého Jakuba Většího dostane nové jméno, které bude připomínat, že zde dříve stála kaple svatého Václava. Malou Václavskou slavnost chystá město Jihlava na podvečer v pátek 27. září 2019, na programu je i netradiční forma křtu nového místa.

Jihlava: Část parkánu připomíná kapli sv. Václava
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

„Chceme připomenout i další slavné historické osobnosti, které jsou s Jihlavou úzce spojeny – především Václava I., Václava II., Přemysla Otakara II. a další,“ řekla radní pro oblast kultury Silvie Čermáková.

Dění na hradebním parkánu začne v pátek 27. září o půl páté odpoledne, samotný křest potom v půl šesté připomenutím historických souvislostí místa, následovat bude krátká hudební část. O tu se postará Trio Filharmonie Gustava Mahlera ve složení Dita Urbánková – Čeledová flétna, Petr Lisý – violoncello a Stanislav Žaloudek – viola.

Účastníci Malé Václavské slavnosti se mohou těšit také na promítání s názvem Gotika na hradební zdi, které doprovodí čtení citátů ze zdí gotické síně jihlavské radnice. „Akce bude volně pokračovat živou poezií v podání Aleše Kauera a Martina Jelínka, která vyústí do bigbítu kapely Sebedrás. Závěr Malé Václavské slavnosti pojímáme jako volnou, spíše undergroundovou zábavu,“ doplnila Silvie Čermáková.

Odstartují i Skryté příběhy

Před samotným křtem odstartuje v 16:30 hodin z hradebního parkánu také hra Skryté příběhy.

„Jedná se o zábavnou i naučnou hru vhodnou zejména pro rodiny s dětmi, která formou zapojení do příběhu seznamuje účastníky s vybranými momenty historie daného místa. V Jihlavě je od minulého roku dostupný jeden příběh motivovaný organizování Havířského průvodu v době vzniku Československa. Hlavní postavou druhého příběhu, který slavnostně spustíme právě 27. září na parkánu, bude krutý Ohnivý Švéd, který tyranizuje Jihlavu. Úkolem hráčů je na tři a půl kilometru dlouhé trase osvobodit město,“ přiblížila Ivana Jelínková z odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Ohnivý Švéd

Podle pověstí se za sychravých bezměsíčných nocí Jihlavou prohání na zpěněném koni divoký jezdec s ohnivou hlavou a žhoucíma očima. Je to duch švédského plukovníka Samuela Österlinga. Ten byl jedním z velitelů vojsk, která v době třicetileté války okupovala a drancovala Jihlavu a napsala jednu z nejtíživějších kapitol jihlavské historie.

Dobu řádění plukovníka Österlinga můžete zažít díky herní trase Ohnivý Švéd, která je součástí mobilní hry Skryté příběhy. Na stránce www.skrytepribehy.cz najděte odkaz na stažení aplikace, nainstalujte si ji a vydejte se pomoci dívce Veronice zbavit Jihlavu krutého velitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

7:37 Ostrava: Poučení i zábavu nabídl program pátečního Dne země v Komenského sadech

Den Země, tradiční environmentální akce, nabídnul v pátek 19. dubna v Komenského sadech bohatý progr…