Jihlava: Léto si užijeme s gustem

27.06.2021 10:44

Masarykovo náměstí se na prázdniny promění v místo plné her, zábavy a dobrého občerstvení. Jihlava opět chystá Léto s gustem, které bude tentokrát probíhat po celé dva letní měsíce, tedy od 1. července do 31. srpna. A závěr bude patřit dvoudennímu degustačnímu festivalu Léto s degustem.

Jihlava: Léto si užijeme s gustem
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Léto s gustem bude rozděleno do osmi tematických týdnů – cestovatelský, mahlerovský, tělocvičný, hudební, služeb, divadelní, literární a cestovatelsko-gastronomický. Každý týden se tak na Masarykově náměstí představí hosté rozličných dovedností, aby předvedli svoji práci a zaujali návštěvníky. Je připraven také pravidelný doprovodný kulturní program. Každou středu se budou promítat filmy, čtvrtky budou opět věnovány promenádním koncertům dechové hudby a páteční večery vyplní malé koncerty místních kapel.

Léto s gustem doprovodí výstavy, besedy či workshopy, chybět nebude ani tradiční maringotka s nabídkou občerstvení. Léto s gustem však bude otevřené také pro takzvané pouliční umění, připojit se může každý po celé dva měsíce, v hudebním týdnu město chystá navíc opět jednodenní buskingový festival. Více najdete ZDE, kompletní program také vyšel v červnových Ježkových očí, případně jej lze stáhnout v .pdf níže.

„Masarykovo náměstí se opět promění v místo plné her. Návštěvníci se mohou těšit na ruské kuželky, pétanque, Kubb, dámu, šachy, badminton nebo Člověče, nezlob se. Oproti minulému roku se nabídka her rozšíří o pingpongové stoly. V naší takzvané plavčíkárně, kde si můžete půjčit hry nebo zjistit jejich pravidla, budou připravena i švihadla, skákací gumy, kroužky na házení, piškvorky, dřevěné pexeso, domino, Pukec, omalovánky nebo skákací panák. Bude možné si zde zakoupit i praktické věci s logem města, například trička, hrníčky, podsedáky či plyšáky ježků,“ uvedla radní Silvie Čermáková, která akci již při prvním ročníku v loňském roce iniciovala. Pořadatelem akce je město Jihlava a DKO, na organizaci akce se podílí také Brána Jihlavy.

Léto s degustem

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí

Závěrečnou akcí Léta s gustem bude dvoudenní gastro festival nazvaný Léto s degustem. Ten proběhne současně s Festivalem vína Jihlava. V pátek a sobotu 27. a 28. srpna zaplní Masarykovo náměstí prezentační a prodejní stánky tří desítek vinařů a zhruba stejného počtu stánků nabízejících kulinářské speciality.

„Zatímco nabídka vína bude převážně složena z výrobků českých producentů, gastronomická část nabídne pokrmy z celého světa i pohled do velmi netradiční kuchyně. Vedle staročeských lokší, japonského sushi či tradičních pouťových specialit najdete i menu hmyzí “proteinové”. Program bude doplněn i kuchařskými show, které mimo jiné představí půvab carvingu, poradí triky na grilování, nebo otevřou cestu do specifické rybí, mořské či asijské kuchyně,“ uvedl Petr Palovčík, ředitel DKO a jeden z organizátorů Léta s degustem.

Hudební doprovod zajistí převážně místní skupiny různých žánrů. Hašlerky a pouťové písně, country, swing a folkrockový svižnější styl bude doplněn pro vinařské akce nezbytnou lidovou a cimbálovou muzikou. „Jako předkrm a pozvánku na Gastrofestival s chutěmi z celého světa můžete v posledním prázdninovém týdnu využít dvě cestovatelsko-gastronomické besedy. V pondělním podvečeru Kateřina Ruschková zavede návštěvníky besedy do vysokých hor Asie a ve středu Petr Píša lehce zavzpomíná na cesty po Evropě spojené s muzicírováním, divadelním uměním i samostudiem gastronomických tajů daných lokalit,“ doplnil Petr Palovčík.

Organizátoři jsou připraveni program letních akcí upravit tak, aby splňoval případná aktuální mimořádná opatření a návštěvníci si přitom mohli užít prázdninové radosti s maximálně pestrou nabídkou a v co nejpříjemnější atmosféře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

22:05 Olomouc: Dopřejte dětem léto plné zážitků, Fond pomoci pomůže zaplatit i letní tábory

Pomoc s vyššími náklady při plánování prázdninových aktivit dětí. I to je jedním z cílů sociální pol…