Jihlava: Město bude jednat s Českou poštou o rušení dvou poboček

31.03.2023 15:47 | Tisková zpráva

Česká pošta chce v Jihlavě zrušit pobočky na Dolině a u vlakového nádraží v ulici Havlíčkova. Důvodem je klesající poptávka po tradičních poštovních službách.

Jihlava: Město bude jednat s Českou poštou o rušení dvou poboček
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Česká pošta plánuje do konce června zrušit v Česku 300 poboček. Dvě z nich jsou v Jihlavě. Důvodem je neustále klesající poptávka po tradičních poštovních službách a 40% pokles zájmu o poštovní služby.

Český telekomunikační úřad proto přehodnotil kritéria, podle kterých je určována hustota pošt na území České republiky. Místo dosavadní docházkové vzdálenosti dvou kilometrů k nejbližší pobočce v obcích s počtem obyvatel nad 2500 se tato vzdálenost zvyšuje na tři kilometry. Z toho vyplývá, že z 3200 pošt povinných podle zákona, jich bude nově potřeba jen 2900.

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26157 lidí

Z rušených pošt v zemi připadají dvě také na Jihlavu. Podle Miroslava Štěpána, pověřeného zástupce generálního ředitele České pošty, má jít o pobočky Jihlava 2 v Havlíčkově ulici u vlakového nádraží a o poštu Jihlava 5 v ulici S.K. Neumanna. Fungovat mají do konce června 2023.

Pošta partner

Město plánuje zpracovat vlastní analýzu dostupnosti zbývajících poboček. „Geoinformační systémy magistrátu nám přesně určí, zda bude skutečně dodržena pro všechny obyvatele Jihlavy tříkilometrová docházková vzdálenost a budeme s vedením České pošty o záměru ještě jednat. Slíbili nám dopisem schůzku, aby osobně vysvětlili důvody a kritéria, podle kterých se rozhodli pro uzavření právě těchto pošt,“ uvedl primátor Petr Ryška.

Podle jeho slov město nedopustí, aby na jeho území došlo ke zhoršení klientského standardu poštovních služeb. „Pokud nám z analýzy vyjde, že v některé lokalitě budou poštovní služby chybět, chceme jednat například o zřízení pobočky Pošta partner nebo jiné podobné služby,“ doplnil primátora Jihlavy radní David Beke, který se situací dlouhodobě zabývá.

Podle informací České pošty se dostupnost a kvalita poštovních služeb pro obyvatele Jihlavy nezhorší. Pobočky, které budou nově spádové pro klienty, jejichž pošta byla zrušena, zajistí dostatečnou kapacitu pro jejich obsluhu. „Klient navštíví poštu v průměru 1,5krát měsíčně a vyřízení jedné transakce mu trvá v průměru dvě minuty. Naše kapacity pro klienty v Jihlavě tak budou více než dostatečné,“ uvedl v dopise primátorovi Jihlavy Miroslav Štěpán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…