Jihlava: Na Dni zdraví si vyzkoušíte, jak se operuje pomocí robota

02.05.2023 16:23 | Tisková zpráva

Den zdraví se uskuteční 3. května v obchodním domě Citypark. Zdravotníci z Nemocnice Jihlava tam lidem mimo jiné poradí, jak přestat kouřit nebo jak správně kojit. Akci podporuje Zdravé město Jihlava.

Jihlava: Na Dni zdraví si vyzkoušíte, jak se operuje pomocí robota
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Den zdraví, který pořádá Nemocnice Jihlava, bude letos hodně netradiční. V obchodním centru Citypark si budete moci 3. května sednout za ovládací konzoli operačního robota v hodnotě několika desítek milionů korun.

Jihlavští lékaři operační systém Da Vinci XI využívají teprve několik měsíců. Zákrok díky němu provádí sice na operačním sále, ale bez kontaktu s tělem pacienta. „Robotická technologie řeší složité a náročné operace z několika vpichů, podobně jako laparoskopie, avšak umožňuje větší rozsah pohybu, je velmi precizní. Studie srovnávající všechny typy operací, od otevřených přes laparoskopické až po roboticky asistované, prokazují výhody robotického přístupu v řadě operací, proto jsou vyhledávané. Rekonvalescence a návrat do běžného života jsou po robotickém zákroku velmi rychlé,“ vysvětluje ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev.

Na Dni zdraví nebudou chybět také laktační poradkyně, zdravotníci, kteří poradí, jak přestat kouřit nebo nutriční terapeutky. „Lidem orientačně změříme krevní skupinu a řekneme více o darování kostní dřeně. Poradíme také s řešením problémů s inkontinencí a dekubity,“ doplnila k programu mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová.

Den zdraví se uskuteční v obchodním centru Citypark ve středu 3. května mezi 10. a 17. hodinou. Akci podporuje Zdravé město Jihlava.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

13:37 Jihlava: Heulosem ve čtvrtek proběhnou světlušky

Noční běh pro Světlušku se v Jihlavě uskuteční 16. května. Veškerý výtěžek ze startovného půjde proj…