Jihlava: Nové nájezdy, zvonky i Euroklíč: Radnice je dostupná i pro handicapované

18.05.2023 22:31 | Tisková zpráva

Jihlavská radnice se chce více přiblížit lidem na vozíčku. Pomoci jim mají například zvonky u hlavního vstupu do budovy, ať už z Masarykova náměstí či ulice Hluboká nebo nové nájezdy.

Jihlava: Nové nájezdy, zvonky i Euroklíč: Radnice je dostupná i pro handicapované
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlavská radnice je zase o něco více bezbariérová. U malé obřadní síně jsou k dispozici dvě nájezdové lišty, které v přípravě potřeby pracovníci úřadu handicapovaným lidem připraví.

Při návštěvě jihlavského magistrátu pomáhají lidem na vozíčku nově také zvonky, a to u hlavního vstupu do budovy z Masarykova náměstí a z ulice Hluboká. Handicapovaní lidé si díky nim mohou snadno přivolat pomoc. Zvonky ústí na Městské informační centrum, jejichž pracovnice pomohou vozíčkářům s otevřením dveří, přivoláním výtahu a s navigací po budově tak, aby cesta byla bezbariérová. Případně přivolají příslušné úředníky, aby vyřídili požadavek klienta.

Centrum pro zdravotně postižené navíc městu zdarma poskytlo dva vyřazené invalidní vozíky. V tuto chvíli jsou na pracovištích už zmíněných informačních center Masarykovo náměstí 1 a Hluboká 8. „V minulosti se nám stalo, že přijel klient s elektrovozíkem a nedostal se s ním do výtahu. Navíc můžeme darované vozíky využít i pro starší občany se sníženou pohyblivostí, pokud o to projeví zájem,“ uvedla vedoucí odboru kanceláře tajemníka Vladislava Hudečková.

Euroklíč i na radnici

Na jihlavském magistrátu mohou navíc lidé se zdravotním postižením využít Euroklíč. Eurozámkem jsou osazeny dveře na toaletách pro veřejnost u gotického sálu a také u vstupu do radnice z Masarykova náměstí. „V Jihlavě je aktuálně osm míst, kde lze Euroklíč použít a my jsme jedním z nich,“ dodala Vladislava Hudečková.

O Euroklíč si může požádat každý člověk se zdravotním postižením, držitel průkazu TP, ZTP, ZTP/P, diabetik, stomik, onkologický pacient, člověk trpící roztroušenou sklerózou, Parkinsonovou chorobou, nespecifickými střevními záněty (Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou) a močovými dysfunkcemi, který má bydliště v ČR.

Reproduktory na zastávkách

Potřebám lidí s handicapem se vedení města věnuje pravidelně a hledá cesty, jak jim život v Jihlavě alespoň trochu zjednodušit. „V minulosti jsme se jim snažili uzpůsobit chodníky, semafory, přechody nebo městskou dopravu. Aktuálně řešíme zastávky MHD a trolejbusy, které by měly umět mluvit stejně jako třeba některé budovy magistrátu pomocí reproduktorů. Aktuálně jsou zařízení na odboru sociálních věcí, Vrchlického 16 nebo na hlavní budově radnice. Jednáme navíc ještě s Tyfloservisem a diskutujeme nad dalším reproduktorem například na budově U Mincovny 6 a 8,“  řekl radní David Beke, který o dostupnosti služeb před časem s nevidomými a lidmi na vozíčku na radnici jednal. „V současnosti řešíme také nový systém parkování, díky kterému chceme zajistit komfortní mobilitu po celém města,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…