Jihlava: Příprava participativního bydlení pokračuje

27.01.2023 9:18 | Tisková zpráva

Výzkumný tým nyní pokračuje ve sběru dat online dotazníkovým šetřením. V roce 2023 se připraví program rozvoje, který společně s manuálem budou sloužit při přípravě prvních projektů v Jihlavě.

Jihlava: Příprava participativního bydlení pokračuje
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Rostoucí náklady na bydlení – růst cen nemovitostí, výše nájemného, úrokových sazeb u hypotečních úvěrů i stavebních materiálů. To je bydlení současnosti. Bydlení budoucnosti by mohlo být dostupnější a udržitelnější, a to díky participaci. Město Jihlava počítá s rozvojem tzv. participativních forem bydlení a již druhým rokem spolupracuje s výzkumným týmem s cílem zjistit, zda je o takové bydlení zájem a v jaké podobě by byli obyvatelé ochotni se zapojit. Po jarních workshopech se nyní do výzkumu může zapojit každý, a to vyplněním dotazníku o postojích k bydlení, který pomůže zjistit, jak formy bydlení podpořit.

Co se děje v přípravě participativního bydlení v Jihlavě?

Přípravu projektů participativního bydlení lze zjednodušeně rozdělit na přípravu samotného území pro budoucí stavbu a na práci s obyvateli. V posledním roce město Jihlava vytvořilo analýzu veškerých pozemků ve vlastnictví města vhodných pro bydlení z hlediska různých jeho kvalit, například dostupnosti veřejných služeb nebo dopravy a v současné době pracuje na dalším upřesnění. Ve spolupráci s výzkumným týmem pak proběhla série tří workshopů, jíž se zúčastnilo více než padesát obyvatel města. Ti se dozvěděli o různých formách participativního bydlení, prozkoumali, v jaké míře by byli ochotni spolupracovat a vyzkoušeli si, co obnáší příprava takového projektu.

Výzkumný tým nyní pokračuje ve sběru dat online dotazníkovým šetřením. Dotazník je možné vyplnit online na webu projektu ZDE. Na webu projektu můžete zjistit také další informace o participativním bydlení a o průběhu příprav ve městech včetně Jihlavy.

Na základě zjištění z workshopů a dotazníku pak v  průběhu roku 2023 projektový tým ve spolupráci s městem připraví program rozvoje participativního bydlení, který společně s manuálem budou sloužit při přípravě prvních projektů tohoto typu bydlení ve městě.

Co je participativní bydlení?

Participativní bydlení má různorodé formy (baugruppe, družstva, spolky a další) a umožňuje různou míru zapojení obyvatel – například do přípravy projektu, získání úvěru či správy domu. Obyvatelé také mohou společně sdílet prostory – např. společnou zahradu, dílnu, společenskou místnost nebo vybavení. Mohou také spolupracovat při přípravě projektu a financování nebo realizovat společný zdroj energie (tzv. komunitní energetiku). Město však může být důležitým partnerem také při přípravě projektu.  Výsledkem participace může být nový bytový dům v centru města, rekonstrukce stávajících objektů, stejně jako nová ulice řadových domů.

Jak říká hlavní řešitel projektu podpořeného Technologickou agenturou České republiky, ekonom a geograf Jan Malý Blažek z Masarykovy univerzity: „Spolupráce obyvatel nejen snižuje náklady, ale také zvyšuje kvalitu sousedství a udržitelnost bydlení. Důležité je, že o tom, jak bydlení realizovat a spravovat by měli rozhodovat přímo obyvatelé, kteří budoucí bydlení dávají dohromady. V projektu spolupracujeme s městy a jejich obyvateli, s nimiž zjišťujeme, jak se staví k různým formám spolupráce, sdílení či rozhodování v modelových příkladech. Výsledkem projektu bude metodika a manuál, jak participativní bydlení vytvářet.”

Participativně se staví například u našich sousedů v Rakousku a Německu. Například ve Vídni město poskytuje v rámci soutěží pozemky pro projekty připravené konkrétními skupinami obyvatel a developeři pak navržené projekty postaví. „Participativní bydlení není jen o aktivním zapojení obyvatel, ale i o proměně vztahů aktérů výstavby. V zahraničí jej staví neziskoví developeři a specializovaní architekti, k dispozici jsou konzultanti i konkrétní možnosti financování.

Důležitá je i role státu a měst, ať už jde o dotační podporu nebo pronájem pozemků a aktivní regulaci městské výstavby,“ doplnila Jana Kubcová, architektka z Fakulty architektury ČVUT. Participativní modely bydlení lze uskutečnit i v českém prostředí, potřebují však získat podporu samosprávy a veřejné správy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

22:08 Republikové finále Dětské porty bude opět hostit Kroměříž

Posedmé se do Kroměříže sjedou finalisté největší přehlídky dětské interpretační a autorské tvorby f…