Jihlava: Spekulant zablokoval stavbu zastávky

12.10.2017 6:33

Spekulativní nákup státního pozemku v dražbě zastavil přípravu bezbariérové zastávky a dalších úprav veřejného prostoru v ulici Romana Havelky poblíž Alzeheimercentra. Podnikatel přeplatil město, záhy mu pozemek nabídl za mnohonásobně vyšší cenu.

Jihlava: Spekulant zablokoval stavbu zastávky
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlava pro úpravy potřebovala od státu koupit necelých 400 metrů pozemku. Několik let připravovaný krok zkrachoval na okolnostech dražby. „Problém je, že město je nuceno od státu dražit i ty pozemky, které potřebuje ve veřejném zájmu. Radnice předem odkryje karty, když musí veřejně v zastupitelstvu odsouhlasit, jakou maximální částku může v dražbě nabídnout. Situace dalších účastníků dražby je tak podstatně jednodušší. Je to nerovný boj,“ poznamenal náměstek primátora pro oblast majetku Jaromír Kalina.

Vyvolávací cena potřebného pozemku byla 216 za metr čtvereční. Město mělo možnost nabídnout maximálně 500 korun, další zájemce nabídnul 750 korun a hravě „vyhrál“. Pozemek pak městu nabídnul za podstatně odlišných podmínek – 2.000 korun za metr čtvereční.

„Ten člověk neudělal nic protizákonného, jen využil situace. Ač šlo o dlouhodobě připravenou a veřejně prospěšnou stavbu, současné nastavení pravidel spekulacím tohoto typu přímo nahrává. Nabídnuté podmínky současného majitele pozemku jsou nepřijatelné. Radnice od záměru úprav zastávky, přechodu a chodníku odstupuje,“ komentuje nastalou situaci náměstek primátora pro oblast investic Vratislav Výborný.

Vedení města na událost reagovalo podáním návrhu do zastupitelstva, které pravomoci pro účast v dražbách delegovalo Radě města Jihlavy, jejíž jednání je neveřejné. „Není to všespásné řešení, ale pozice města v dražbách se zlepší. V případě úspěšné účasti v dražbě pak do zastupitelstva půjde až definitivní rozhodnutí o koupi,“ dodává Vratislav Výborný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…