Jihlava: Studenti se dostanou bezpečněji do školy, v Heleníně staví dlouhý chodník

17.05.2021 15:51

Krom nového téměř půlkilometrového osvětleného chodníku v Heleníně se letos dočkají Jihlavané nových pěších cest také na sídlištiích Březinova, v Horním Kosově nebo ve Starých Horách. Stavět se bude nová lávka přes řeku Jihlavu na ul. Strojírenská nebo také chodníky na ulicích Kosovská a Pod příkopem.

Jihlava: Studenti se dostanou bezpečněji do školy, v Heleníně staví dlouhý chodník
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nejrušnější ulice v části města Jihlava, v Heleníně, bude už brzy bezpečnější. Hlavní cesta od zastávky MHD až ke Střední uměleckoprůmyslové škole, kudy denně prochází stovky studentů i místních obyvatel, se dočká chodníku. „V současné době je dokončen hlavní kanalizační řad včetně přípojek do přilehlých domů a začít tak už mohly práce na samotném chodníku,“ uvedl první náměstek primátorky Jihlavy Petr Ryška zodpovědný za odbor rozvoje města.

Nové osvětlení i parkoviště

Přestože o problému chybějícího chodníku vědělo vedení Jihlavy už delší dobu, dříve se stavbou začít nemohlo. Mimo jiné i kvůli nedořešeným majetkoprávním vztahům na vodárenské infrastruktuře. Po celé trase chodníku je naprojektováno i veřejné osvětlení. „Nasvícen bude také nový přechod pro chodce u zastávky MHD,“ doplnil Ryška. V ulici Hálkova vznikne také 6 nových parkovacích míst u mateřské školy. Veškeré práce by měly skončit v polovině prázdnin a vyjdou na více než 11 milionů korun.

Co dalšího v Jihlavě?

Nových chodníků se lidé letos dočkají také na mnoha dalších místech. Lokality najdete také v přiložené interaktivní mapě. V plánu jsou například další rekonstrukce zpevněných ploch a chodníků před bytovými domy na největším jihlavském sídlišti Březinova. Ty už začaly loni. Letos tady má vzniknout nový chodník např. před doby č. 42 – 51. Další se pak budou stavět a opravovat v Horním Kosově. V ulicích Zimní, Jarní a v lokalitě Za Poštou, kde vznikne nová propojka pro chodce do ulice Buková. V tuto chvíli se dokončuje zcela nový chodník s veřejným osvětlením ve Starých Horách od zastávky Okrajová do ulice Nad Borovinkou. Krom toho se v nejbližších dnech začne stavět nová lávka přes řeku Jihlavu na ul. Strojírenská, chodníky na ulicích Kosovská a Pod příkopem, nové veřejné osvětlení bude letos také v ulici Rantířovská nebo v Herolticích, kde se bude zároveň opravovat i zastávka MHD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

13:05 Liberec: Zastupitelstvo schválilo znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd

Zastupitelstvo města Liberec schválilo záměr znovuobnovení lanové dráhy na Ještěd ve variantě: jedna…