Jihlava: Ve Zborné mají novou hasičskou zbrojnici

17.07.2021 12:47

Hasiči ve Zborné se po letech dočkali i toalet. Nová hasičárna poslouží i u voleb. Slavnostní otevření zbrojnice je plánováno na pondělí 19. července. Zbornou čeká ještě revitalizace celé návsi.

Jihlava: Ve Zborné mají novou hasičskou zbrojnici
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Jihlavská část Zborná má novou hasičskou zbrojnici. Tamní sbor dobrovolných hasičů se tak po letech dočkal vhodného zázemí.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

V původní budově, která je nedaleko nové, neměli záchranáři například ani toalety. „Byla to spíše taková stodola. Nebylo tam prakticky nic. Bourat ji ale nebudeme. Poslouží hasičům i nadále, a to jako zázemí pro techniku,“ uvedl předseda osadního výboru ve Zborné Radek Hošek.

Hasičárna poslouží i při volbách

Nová hasičárna, která se nachází přímo na návsi, má kromě sociálního zázemí také kuchyňku a sloužit nebude pouze tamním hasičům. Využití najde například i při konání voleb nebo při schůzích osadního výboru. „Stavba nové hasičské zbrojnice trvala necelý rok. Dokončena byla letos v červnu a vyšla na 6,5 milionu korun bez DPH,“ doplnil náměstek primátorky pro oblast rozvoje města Petr Ryška.

Stavba hasičské zbrojnice byla navíc pouze první etapou revitalizace celé návsi ve Zborné. Počítá se tam ještě s dalšími úpravami jako jsou nová parkovací místa nebo zatravněné plochy. „Ovšem pouze v případě, že se na revitalizaci podaří sehnat peníze, které v tuto chvíli zatím nemáme," upozornil Petr Ryška.

Čtyři JSDH ve městě

Statutární město Jihlava je zřizovatelem čtyř jednotek sboru dobrovolných hasičů, které sdružují celkem 62 členů. Jsou to:

JSDH Jihlava (JPO III. typu) = zřízena v roce 2007 sloučením JSDH Jihlava město (zřízena v roce 2002) a JSDH Jihlava Bedřichov (zřízena v roce 2002), má celkem 22 členů. Do stanice jihlavské jednotky (SHD Bedřichov) se investovalo postupně již delší dobu a je velmi kvalitně vybavená, což se při řadě příležitostí osvědčilo.

Zdejší hasičská zbrojnice prošla rekonstrukcí v roce 2009 nákladem cca 11,5 mil. Kč, v roce 2015 pořízen hasičský automobil CAS-20/4000/400 S2R Tatra 815 4x4 a v roce 2019 pořízen hasičský dopravní automobil DA L1Z Ford Transit.

JSDH Heroltice (JPO V. typu) = zřízena v roce 2002, má celkem 13 členů, hasičská zbrojnice prošla rekonstrukcí v roce 2011 nákladem cca 1,0 mil. Kč, v roce 2012 pořízen hasičský dopravní automobil s nákladním přívěsem.

JSDH Pístov (JPO V. typu) = zřízena v roce 2002, má celkem 14 členů, hasičská zbrojnice prošla rekonstrukcí v roce  2010 nákladem cca 600 tis. Kč, v roce 2013 pořízen hasičský dopravní automobil Land Rover Defender.

JSDH Zborná (JPO V. typu) = zřízena v roce 2002, má celkem 13 členů, hasičská zbrojnice v roce 2021 nově postavena nákladem 6,5 mil Kč, v roce 2008 pořízen hasičský nákladní dopravní automobil Mitsubishi L 200.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…