Jihlava: Vedra jsou tady, přijďte se zchladit do kolektorů

22.07.2022 14:43 | Tisková zpráva

Přestože je Jihlava známá svými podzemními chodbami, tak je málokdo zná jednu ze zdejších nejzajímavějších technických staveb. Jihlavské kolektory byly vybudovány v minulém století, hloubení chodeb však bylo předčasně ukončeno a jejich účel nakonec nebyl naplněn. Nejedná se však o uzavřený objekt a návštěvníci obzvlášť v parném létě uvítají vstup do chodeb, kde je po celý rok teplota 10 stupňů.

Jihlava: Vedra jsou tady, přijďte se zchladit do kolektorů
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Atmosféru betonových chodeb, které lemují staré ocelové žebříky, koleje a rezavé kaluže, doplňuje minulost spojená s komunistickým režimem. O té více vypráví zkušení správci podzemí, kteří se v jihlavských kolektorech stávají turistickými průvodci. Součástí prohlídky jsou i ukázky hornických svítidel, vzorky ryzího stříbra a stroje, kterými byly chodby hloubeny.

Jihlavské kolektory jsou rozděleny do třech pater, přičemž nejnižší je v úrovni 25 m, mezipatro je v hloubce 16 m a první patro nalezneme ve vrchním horizontu 10 m hluboko. Tato modernější část jihlavského podzemí vede pod historickými chodbami a sklepy. Celkem se tedy pod městem nachází až pět pater podzemí. Vchod se nachází v ulici Křižíkova naproti budově městské policie a kilometrová procházka podzemím končí v domě na Benešově ulici. Z původních 14 kilometrů kolektorů bylo zrealizováno jen 1 700 m, o které se starají pracovními oddělení technické správy a podzemí.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9639 lidí

„Projekt to byl progresivní a předběhl svou dobu. Kolektory se ale přestaly koncem roku 1992 razit, protože se rozhodlo, že tato stavba není potřebná. Bylo to rozhodnutí čistě politické bez technických znalostí, protože doba byla taková, ve které vše, co dělali komunisté, bylo špatně,“ uvedl Michal Harnušek, jeden ze správců podzemí s tím, že město mělo přislíbeno od státu až 50 milionů korun ročně na dokončení projektu.

V původních plánech z roku 1982, kdy stavba započala, vedly jihlavskými kolektory trubky s vodou a odpadem, elektřina, telefonní kabely, plyn i komunální odpad, který by se v podzemí rovnou i třídil a odvážel na skládku. Důvodem bylo předejít rozkopání centra města, které mělo být těsně po vyhlášení památkovou rezervací revitalizováno.

Více o jihlavských kolektorech včetně otevírací doby a rezervačního systému najdete ZDE.

(Článek vypracovaly během školní praxe na oddělení vnějších vztahů jihlavského magistrátu studentky ze Střední umělecko-průmyslové školy Helenín a Školy ekonomiky a cestovního ruchu Jihlava. Děkujeme!)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

22:09 Kroměříž: Pátá Švabinského luneta bude zdobit Muzeum Kroměřížska

Mozaikovou lunetu Maxe Švabinského s názvem Budovatelé Národního divadla budou moci již brzy obdivov…