Jihlava: Zastupitelé nesouhlasí s uzavíráním a přesunem poboček České pošty

06.07.2021 17:24

Zastupitelé schválili sepsání a odeslání dopisu České poště. V něm bude uvedeno, že Zastupitelstvo města Jihlavy zásadně nesouhlasí s plánovanou změnou sítě poboček České pošty v Jihlavě. Zároveň zastupitelé podpořili petici vytvořenou samotnými obyvateli postižených míst.

Jihlava: Zastupitelé nesouhlasí s uzavíráním a přesunem poboček České pošty
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Česká pošta na začátku června oznámila, že plánuje s koncem letošního října sloučit a uzavřít pobočky na sídlištích Březinova a S. K. Neumanna a rovněž na ulici Erbenova a přesunout je do nového obchodního centra. Pobočky má se začátkem letošního listopadu nahradit jedna pobočka „nové generace“, která podle slov zástupců pošty odbaví zákazníky ze zmíněných zrušených míst. Ta bude umístěna na periferii města v novém obchodním centru Aventin.

Na základě negativních ohlasů od občanů i zastupitelů města představili zástupci České pošty (ČP) „střídmější“ změny, v rámci kterých bude ponechána na sídlištích pobočka takzvané Pošty Partner – tedy místo, kde provozuje poštovní služby jiný subjekt.

Nesouhlas města

Zastupitelé po předchozí společné konzultaci schválili jednohlasně návrh usnesení, ve kterém zásadně nesouhlasí s plánovanou změnou sítě poboček ČP. Usnesení obsahuje také žádost o přehodnocení ve věci uzavření některých poboček, výzvu k zachování aktuální dostupnosti služeb v Jihlavě, žádost o předložení podrobného plánu uvažovaných změn a žádost o zkvalitnění stávajících služeb. Společně s tímto návrhem zastupitelé schválili také podporu petice za zachování poboček, kterou sepsali sami obyvatelé postižených oblastí.

Anketa

Která volební strana předvedla zatím NEJHORŠÍ kampaň?

4%
10%
2%
2%
4%
hlasovalo: 45122 lidí

K jednání zastupitelů byli přizváni zástupci ČP, kteří měli možnost své kroky obhájit. Na úvod jim byl předložen průzkum pracovníků úřadu z odboru informatiky a útvaru městského architekta a radního Davida Bekeho věnovaný aktuální dostupnosti služeb a budoucí dostupnosti po vykonání plánovaných změn.

„Stávající síť je schopná v pěší vzdálenosti do 15 minut pokrýt zhruba 45 tisíc obyvatel města, ta nová úprava znamená padesátiprocentní pokles obslužnosti. Bavíme se o nějakých dvaceti tisících obyvatelích. Pokud jde o sídliště Erbenova a o sídliště Březinky, tak se bavíme o zhruba 17 tisících lidech v součtu,“ uvedl na úvod David Beke.

Obhajoba České pošty

Mezi zástupci ČP byl například ředitel divize Státní poštovní služby Miroslav Štěpán: „To, co jsme pro vaše občany nachystali, není nic nového, převratného a neděje se jen v Jihlavě, ale pracujeme kontinuálně. Připravili jsme nějaký původní návrh, který jsme dali do druhé alternativy, kdy jsme se bavili i s vedením města, dívali jsme se na reakce zákazníků – občanů. Díváme se i do budoucna, pobočky musí být připraveny na nové moderní zákazníky, ale je tady i určitě spektrum tradičních zákazníků seniorského věku. Pro ně důležité, aby poštovní služba byla dostupná u jejich místa bydliště. Druhý návrh jsme proto upravili, abychom reagovali na poptávku tohoto segmentu zákazníků,“ uvedl.

Dále za ČP promluvil Jiří Rotschedl, ředitel pobočkové sítě pro Zlínský a Jihomoravský kraj a pro Kraj Vysočina, který zmínil například problém s poštovními směrovacími čísly pro městské části a obce v okolí Jihlavy, odkud obyvatelé musí jezdit vyřizovat poštu na hlavní budovu na Masarykově náměstí. Nově by se mohli autem dostat do obchodního centra Aventin a nezatěžovat tak centrum města zvýšenou dopravou.

„Naším cílem není vzbuzovat přehnané emoce, ale spíše jít vstříc, co nám umožňují naše hospodářské a další možnosti,“ uvedl Rotschedl.

V následné diskuzi bylo znát, že se službami ČP většina zastupitelů není spokojená. Otázky pro zástupce ČP se týkaly nejen špatné obsluhy pobočky na Masarykově náměstí, ale také nedůvěry v plánované změny pošty, zejména v jejich provedení a řádnou přípravu.

Další zastupitelé zmínili vytíženost pobočky pošty na Erbenově ulici a prosili zástupce, aby ještě zvážili možnost zde podobně, jako sídlišti Březinova, zřídit pobočku Pošty Partner. Podle slov Rotschedla tuto variantu již zvažovali, avšak ekonomické možnosti jim tuto možnost nedovolují.

Závěr

Závěrem téměř dvouhodinové diskuze bylo schválení předložených návrhů a domluva, že zastupitelé předloží ČP společně s dopisem také seznam otázek k budoucímu fungování pošty a k plánovaným změnám. Odsouhlasen byl také návrh předložený zastupiteli z Hnutí ANO, ve kterém se město zavazuje ke zveřejnění veškeré dostupné komunikace a zápisů z jednání mezi zástupci vedení města a představiteli ČP, které budou k dispozici na stránkách města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

22:09 Kroměříž: Ve všech dětských pískovištích ve městě je nový písek

Ve všech dětských pískovištích v Kroměříži i místních částech byl v těchto dnech vyměněn písek. Odvo…