Jihlava: Změny dopravního značení v centru města

22.03.2023 15:47 | Tisková zpráva

Tento týden se začne úpravou značek zakazujících průjezd náměstím. V rámci změn dopravního značení při zavádění nového systému parkování začne později na dalších křižovatkách v centru platit přednost zprava a budou zjednosměrněny některé ulice.

Jihlava: Změny dopravního značení v centru města
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Na vjezdech na Masarykovo náměstí se tento týden objeví nové výraznější značky. Z důvodu zpřehlednění dochází ke zvýraznění, sjednocení a změně všech tří dopravních značek zakazujících vjezd všech motorových vozidel na komunikaci ve východní části náměstí. Současně je odstraněna výjimka pro vjezd vozidel s parkovacím průkazem O7, která byla často zneužívána.

Zároveň se letos výrazně snížil počet vydaných povolení Magistrátu města Jihlavy. U vozidel dopravujících zdravotně postiženou osobu se nic nemění. Taková auta mohou do zákazu vjezdu vjet dle obecných pravidel, a to v jednotlivých naléhavě nutných případech.

Průjezd aut přes Masarykovo náměstí je omezen od roku 2008, a to z důvodů vysokého hluku v Křížové ulici a zklidnění dopravy v centru města. Dopravní značení je umístěno z jihu za vjezdem na náměstí ze Znojemské ulice a u Sklípku, ze severu pak před kostelem sv. Ignáce.

Zároveň s přeznačením v centru už začíná v některých ulicích příprava nástřiku vodorovných modrých čar v zónách nového systému parkování. Zatím malé modré tečky značí, kde se po vyčištění ulice objeví modré čáry vodorovného značení parkovacích zón.

Nové jednosměrky

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

V květnu se na dalších křižovatkách zavede nově přednost zprava a budou zjednosměrněny nové ulice. Například ulice Na Hliništi bude od května nově jednosměrná, a to ve směru ze Štefánikova náměstí až po ulici U Cvičiště. Zjednosměrnění se týká také části Mahlerovy ulice od Žižkovy k ulici U Pivovaru, Malátovy nebo Židovské ulice.

Novinka čeká motoristy v ulici Tyršova kolem gymnázia. Zůstane jednosměrná, ale opačně od kina Dukla k malému zimáčku a Sokolovně. Mezi hlavní výhody změny směru jednosměrky patří zlepšení šikmého parkování v Tyršově ulici. Některá auta zde dosud často stála pravým zadním kolem na zeleni, levé přední kolo si řidiči pohlídají snáz. Také hluk v ulici se sníží, když auta nebudou jezdit do kopce, ale z kopce na volnoběh.

Rozšíření přednosti zprava

V širším centru se přednost zprava nyní uplatňuje na 56 křižovatkách. Od května k nim přibude dalších 14 křižovatek, například na křížení Kosmákovy a Palackého ulice, kříženích Husovy ulice s ulicemi Věžní, Palackého a Komenského ulice nebo na kříženích Brněnské ulice s ulicemi Lazebnická, Joštova a Křižíkova.

Účelem přednosti zprava je zklidnit dopravu a učinit ji bezpečnější, když řidiči budou před křižovatkami více obezřetní a sníží rychlost. Snížení počtu dopravních značek pak povede k větší přehlednosti těch zbývajících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.