Jihlava má nejmodernějšího operačního robota v zemi

20.01.2023 7:34 | Tisková zpráva

Operatéři v jihlavské nemocnici budou robotický systém Da Vinci XI za téměř 65 milionů korun využívat napříč chirurgickými obory.

Jihlava má nejmodernějšího operačního robota v zemi
Foto: Archiv
Popisek: Jihlava

Nemocnice Jihlava se pyšní nejmodernějším robotickým operačním systémem. Využívat ho budou operatéři napříč chirurgickými obory. 

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28716 lidí
Vybavení za desítky milionů korun je jediné na Vysočině. Pro pacienty má hned několik výhod. Operační rány budou menší a budou se lépe hojit. U zákroků je nižší výskyt komplikací a návrat do běžného života podstatně rychlejší.

Lékař díky operačnímu systému Da Vinci XI provádí zákrok z operačního sálu, ale bez kontaktu s tělem pacienta. „Robotická technologie řeší složité a náročné operace z několika vpichů, podobně jako laparoskopie, avšak umožňuje větší rozsah pohybu. Je velmi precizní. Studie srovnávající všechny typy operací, od otevřených přes laparoskopické až po roboticky asistované, prokazují výhody robotického přístupu v řadě operací, proto jsou vyhledávané. Rekonvalescence a návrat do běžného života jsou po robotickém zákroku velmi rychlé," vysvětluje primář urologického oddělení Jaroslav Ženíšek.

Základna přístroje má čtyři pohyblivá ramena, která drží chirurgické nástroje a kameru. Ramena se pohybují všemi směry a umožňují 360stupňový pohyb. Druhou částí robota je ovládací konzole. Třetí a čtvrtou část robotického systému tvoří přístrojová věž s počítačovým systémem a operační stůl, který je s ním plně synchronizovaný. I při zavedení chirurgického nástroje do těla pacienta jím tedy lze pohybovat.

Nejmodernější operační systém využijí v Jihlavě chirurgové několika oborů. „Využití je nevíce u urologických, onkogynekologických a chirurgických výkonů. Jako první využijí systém urologové při operacích prostaty. Zahájení robotické operativy nám umožní nadále udržet krok s moderními postupy v medicíně také v chirurgických oborech, dosud se nám to dařilo především v našich centrech užívajících soudobá léčiva. Je to dobrá zprávy pro všechny občany Kraje Vysočina,” dodal ředitel Lukáš Velev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

10:28 Přerov: Seniory čeká sportovní klání, budou střílet na branku i jezdit na koloběžce

Zasportovat si, poměřit síly se svými vrstevníky, zabavit se – a možná i vyhrát. To všechno má přiné…