Jindřichův Hradec: Dosadba dřevin v Mertových sadech získala ocenění Komunální projekt roku 2021

27.09.2021 14:51 | Tisková zpráva

V březnu a dubnu letošního roku bylo v rámci projektu města Jindřichův Hradec vysázeno 234 stromů v Mertových sadech. Nová druhově pestrá dosadba, jež respektuje odkaz původní výsadby z přelomu 19. a 20. století, zaujala porotce soutěže Komunální projekt roku 2021. V kategorii veřejná zeleň se jindřichohradecký projekt umístil na prvním místě.

Jindřichův Hradec: Dosadba dřevin v Mertových sadech získala ocenění Komunální projekt roku 2021
Foto: jh.cz
Popisek: Pohled na Jindřichův Hradec

Ocenění předala náměstkyně ministryně pro místní rozvoj. Jindřichův Hradec reprezentoval na slavnostním aktu starosta města Jindřichův Hradec Jan Mlčák, kterého doprovázela paní Petra Šelepová, vedoucí oddělení ochrany prostředí při Odboru životního prostředí města Jindřichův Hradec.

Rozpočet akce činil 1 860 598 Kč, 85% nákladů bylo hrazeno z dotačního titulu EU, konkrétně z Operačního programu Životní prostředí. Celkem bylo vysázeno 234 stromů. Zajímavý fakt představuje skutečnost, že se v dotčeném prostoru mezi řekou Nežárkou a Bratrskou ulicí nachází disk-golfové hřiště. Dosadba nejen reflektuje původní historickou výsadbu, ale zároveň respektuje potřeby sportovců, tak aby nedocházelo k poškozování stromů ani sportovního náčiní. Zdařilý projekt vytvořila jindřichohradecká zahradní architekta Michaela Zudová, zhotovila KHL – EKO, a.s. Výsadby posledního stromu, buku červenolistého, se symbolicky zhostil starosta města.

Soutěže se zúčastnilo 50 projektů. Vyhlašovatelem a pořadatelem soutěže je vydavatelství Profi Press s. r. o. zastoupené redakcí časopisu Moderní obec. Vítězové jednotlivých kategorií obdrželi uměleckou plastiku a peněžitou prémii ve výši 20 tis Kč. Soutěž se konala pod záštitou ministryně pro místní rozvoj ve spolupráci s Výborem pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí Senátu Parlamentu ČR, Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, Svazem měst a obcí ČR a Sdružením místních samospráv ČR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

7:17 Hradec Králové: Osud Galerie cti přiblíží architektonická soutěž

Po měsících příprav, do kterých se zapojila i veřejnost, vypíše město architektonicko-výtvarnou sout…