Juniorský maraton slaví dvacáté narozeniny. České Budějovice rozeběhne právě dnes

06.04.2016 9:17

Semifinálové kolo jubilejního dvacátého ročníku Juniorského maratonu odstartuje v Českých Budějovicích již ve středu 6. dubna. Na trati dlouhé 42,195 kilometrů se spolu utkají desetičlenné štafetové týmy středoškoláků z Jihočeského kraje.

Juniorský maraton slaví dvacáté narozeniny. České Budějovice rozeběhne právě dnes
Foto: cb-info.cz
Popisek: České Budějovice

Juniorský maraton je neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy a největší běžecký závod pro studenty středních škol v celé České republice. Třináct semifinálových kol v třinácti krajských městech opět na startovní čáru přivede stovky středoškoláků z celé země. Vytváření vztahu ke sportu, radost z pohybu nebo spolupráce v kolektivu. To jsou atributy Juniorského maratonu, které oceňuje také ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová. „Přeji všem závodníkům 20. ročníku Juniorského maratonu hodně sil, vytrvalosti a úspěchů nejenom v tomto závodě. Jsem ráda, že tento středoškolský závod má takovou tradici a napomáhá mladým lidem prožívat zdravý životní styl a smysl pro fair play jak ve sportu, tak v životě,“ zmiňuje ministryně, jež rovněž nad celým Juniorským maratonem převzala záštitu.

Přesně ve 12 hodin se na maratonskou trať vydá 21 týmů. Na každého běžce čeká osm kol po náměstí Přemysla Otakara II. a úsek o celkové délce 4,2 km. Každé družstvo má deset členů, přičemž minimálně tři z nich musí být dívky. Dohromady tak zdolají celou maratonskou vzdálenost. Každý běžec se pak v cíli může těšit na medaile. Kromě běhání a závodění organizátoři chystají také doprovodný program. Poběží rovněž učitelské štafety a malé běžecké překvapení připravili přímo organizátoři. Na start jednoho ze semifinálových kol se postaví dva členové týmu RunCzech, a pokud se deseti studentům podaří překonat čas této dvojice, můžou se středoškoláci těšit na zajímavé dárky. „Na startu nebude chybět ani jedna štafeta složená z učitelů.

Možnost předběhnout své pedagogy bude pro studenty určitě velká výzva,“ říká Bojan Nankovič z organizačního týmu RunCzech. Nejrychlejší týmy se mohou těšit na krásné ceny a květnové finále na Volkswagen Maratonu Praha, kde budou startovat po boku nejlepších světových vytrvalců. Všichni finalisté mají od organizátorů hrazenou dopravu do Prahy a zpět a ubytování ze soboty na neděli. Kromě zážitku ze závodu jsou pro všechny připraveny účastnická trička a v cíli medaile. Jedni vylosovaní šťastlivci se navíc mohou těšit na zájezd do Bruselu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

20:27 Aš: Linka z Aše do Selbu a zpět od 13. května

Autobusové spojení mezi Aší a německým Selbem začne fungovat od pondělí 13. května 2024.