Karlovy Vary: U pošty se uskuteční tichá připomínka Palacha

14.01.2020 11:48

„Abychom nezapomínali…“ S tradicí se v Karlových Varech začalo loni, kdy se připomínalo 50 let od narození „mučedníka“ Jana Palacha, který se 16. ledna roku 1969 svým sebeupálením snažil zastavit přicházející normalizaci. Letos se se vzpomínkovou akcí bude pokračovat. O co jde?

Karlovy Vary: U pošty se uskuteční tichá připomínka Palacha
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Daniela Bílá (vlevo) bývá raději v pozadí. „Ráda vše zorganizuji, včetně technických záležitostí, ale na mikrofon ať klidně mluví jiní,“ směje se.

Akce nese název „Svíčka za Jana Palacha – 51 let“. Konat se bude 16. ledna od 17 do 17:30 hodin u hlavní pošty v ulici T. G. Masaryka 559/1 v Karlových Varech. „Půjde o malou připomínku Jana Palacha, bez programu. Kdo chce, může přijít zapálit svíčku, klidně si něco říct. Bylo by nám líto v tom nepokračovat, když jsme tuto tradici loni pěkně rozjeli. Téma je navíc aktuální pořád,“ uvedla Daniela Bílá, předsedkyně Pirátů v Karlových Varech, která je zároveň členka Komise školství, vzdělávání a demografie Rady města Karlovy Vary. Známá je rovněž jako pořadatelka koncertů, aktivistka a alchymistka.

V roce, kdy se Palach ke svému činu odhodlal, si lidé jaksi začali na horší poměry a nesvobodu zvykat. Až o dvacet let později byl ale jeho odkaz zcela naplněn.

Kdo bude chtít, může se na místě pobavit i o tom, jak se cítí v současné společnosti informovat se například na plánované aktivity Milionu chvilek na Karlovarsku. I tento západní kraj se totiž letos zapojí do velké Štafety pro demokracii. „Města si budou předávat štafetu a tyto akce budou každý týden jedna: Na nás to vychází, že budeme pátí v pořadí,“ zmínila k tomu pořadatelka, která aktivity koordinuje se širokým spektrem poltioických a názorových stran.

S Danielou Bílou, která je členkou i krajské komise prevence kriminality, se mimochodem můžete pobavit v příhodné chvíli i o pečení kváskového chleba, výrobě přírodních mýdel nebo pěstování léčebného konopí. Má také vřelý vztah k mladé generaci, se kterou nemá problém spolupracovat: „Osobně, i od Pirátů, mám zkušenost s mladými lidmi, například sedmnáctiletými, a vidím, že jsou i sami schopni vést demonstrace, které celosvětově dělala Greta Thunberg. Jsou opravdu šikovní a mají to v sobě.“

Karlovarákům – ale nejen jim - vzkazuje: „Nebuďte studenými čumáky, nebuďte otrávení - choďte na akce, ať jde o koncerty nebo demonstrace.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…