Karviná: Barevné nádoby má místo pytlů nově i Chotěbuz

28.03.2022 12:03 | Tisková zpráva

Chotěbuz na Karvinsku je další obcí, která se rozhodla poskytnout svým občanům místo pytlů na plasty a papír barevné popelnice a zapojit se do systému "door-to-door“, tedy třídění odpadu v místě jeho vzniku.

Karviná: Barevné nádoby má místo pytlů nově i Chotěbuz
Foto: archív autora
Popisek: Karviná

Vedení obce i zaměstnanci odpadové společnosti SMOLO CZ jsou přesvědčeni, že tak zlepší třídění a sníží množství směsného odpadu ukládaného na skládku. „Doposud jsme měli v obci zaveden pytlový svoz. V rámci zastupitelstva jsme se rozhodli, že zvýšíme motivaci občanů separovat odpad nabídkou barevných nádob, díky nim je třídění komfortnější. Vyhneme se i tomu, že při větrném počasí lítají vyprázdněné pytle po vesnici nebo že se převrátí a obsah se vysype ven,“ uvedl starosta obce Ing. David Harok.

Princip "door-to-door“ spočívá v tom, že občané mají nádoby přímo u svého domu a třídění odpadu tak začíná přímo v domácnostech. Chotěbuzští občané mohou zůstat věrni pytlovému řešení nebo přijmout nabídku žlutých a modrých nádob zdarma. Vedení obce věří, že postupně se všichni přikloní k novému řešení.

„Dnes dokončíme distribuci pro všechny chotěbuzské občany, kteří o to projevili zájem. Zhruba 70 procent domácnosti v Chotěbuzi je již vybaveno nádobami o objemu 120 nebo 240 litrů – podle vlastního výběru občana. Další domácnosti o ně mohou požádat u obecního úřadu. Doposud se obsah pytlů vysypával do popelářského vozu a pytle se používaly opakovaně. Takže toto řešení je zcela jistě hygieničtější a komfortnější pro občany a stejně tak pro popeláře,“ doplňuje Tomáš Ondraszek, vedoucí komunálních služeb SMOLO CZ, která pro obec sváží a zpracovává veškeré odpady.

Ondraszek připomněl, že do žlutých nádob patří plasty, dále drobné kovy a nově také tetrapak, tedy nápojové kartony. Modré nádoby slouží pro vkládání papíru a kartonu.

Harmonogramy svozu všech typů odpadu jsou dostupné na webu obce Chotěbuz nebo ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

11:33 Vsetín: Otevření dopravního terminálu a nového podchodu pod železnicí

Ve Vsetíně se dnes uskutečnilo slavnostní otevření společného odbavovacího terminálu pro železniční …