Karviná: Buk z Černého lesa ve finále soutěže

22.05.2013 12:01

Nádherný 200 let starý a 35 metrů vysoký buk (koruna má 25 metrů na šířku a ještě o půl metru více na výšku, kmen necelých 5 metrů průměr) z karvinského Černého lesa je mezi 12 finalisty soutěže o Strom roku, vyhlašované už podvanácté brněnskou Nadací Partnerství.

Karviná: Buk z Černého lesa ve finále soutěže
Foto: karvina.cz
Popisek: Karviná

 

Unikátní buk je už od roku 2011 památným stromem a v lese je opravdu raritou – kolem jsou vesměs mladé stromy, tento unikl kácení a nynější majitel – České lesy – jej hodlá využívat jako semenáče pro výsadbu dalších buků. Město jej přihlásilo do soutěže, uspěli jsme mezi 53 přihlášenými stromy a jsme jako jediní  v MS kraji ve finále.  Veřejnost může od 15. června dávat hlasy prostřednictvím dárcovských sms, přičemž výtěžek z hlasování půjde vždy příslušnému finalistovi – v Karviné použijeme peníze na další výsadbu stromů a keřů ve městě. 
 
Černý les je poměrně velké  území při polské hranici, zahrnuje část rájeckého kopce. Do roku 1990 tam byl vojenský prostor – základna protivzdušné obrany , tedy raketové vojsko. Poté ještě nějaký čas patři les armádě, nyní Českým lesům.  Dlouhá desetiletí se tam nesmělo, takže je nijak zvlášť v minulosti neudržovaný  les bohatý na unikátní floru, ale také třeba hmyz nebo jinou faunu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: karvina.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

13:05 Děčín: Efektivnější ukládání a odvoz tříděného odpadu

Plast je celosvětově nejvíce využívaný obalový materiál, stejně tak tvoří největší podíl tříděného o…