Kladno: Jak by mohlo vypadat město v roce 2050

26.10.2020 6:31

I v této nelehké době, která nás testuje po všech stránkách, proběhl workshop k vizi města 2050 se zaměřením na oblast energetiky, klimatu, mobility a další oblasti, ve kterých chce město Kladno rozvíjet svůj potenciál a hledat investiční příležitosti.

Kladno: Jak by mohlo vypadat město v roce 2050
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

Workshop města a ČVUT UCEEB byl unikátní hned z několika důvodů - proběhl v on-line podobě prostřednictvím moderních nástrojů a to i z důvodů bezpečnosti, zároveň umožnil prostor pro diskusi široké škále partnerů. Účastníků bylo okolo 40 a to z řad podniků a významných zaměstnavatelů v regionu, výzkumu či inovátorů, spolků, zástupců veřejného života, distributorů energie či poskytovatelů významných služeb a také přizvaných odborníků. Potvrdil se tak zájem partnerů o rozvoj města, neboť navázal na předchozí rozhovory a první mapování potřeb.

O projektu SPARCS

Workshop, který proběhl v on-line formě, úspěšně navázal na založení Platformy pro rozvoj energetiky. Platforma sdružuje zástupce veřejného, soukromého, výzkumného či neziskového sektoru. Formulace budoucí vize, strategických priorit i jednotlivých projektů je tak pevně ukotvena v rámci celospolečenského ekosystému rozvoje energetiky a souvisejících sektorů ve městě. Tyto aktivity jsou rozvíjeny pod hlavičkou mezinárodního projektu SPARCS.

Workshop měl naplnit jednoduchý cíl: prodiskutovat a stanovit první obrysy vize města do roku 2050 vč. navržení strategických oblastí. Díky účastníkům, kteří reprezentují široké veřejné i soukromé zájmy, se cíl podařilo naplnit. Diskuse, která byla díky moderním nástrojům a metodám velmi interaktivní a kreativní, přinesla zajímavé návrhy a názory na budoucí rozvoj města.

„Workshop byl i díky aktivitě účastníků velmi živý, přinesl kritický pohled na stav některých věcí. Zároveň zazněly konstruktivní návrhy, co je možné ve městě dělat. Někteří partneři šli dokonce názorově opravdu za hranice do teď uchopitelných řešení, a o tom někdy stanovování vize je. Hovořili jsme např. o decentralizaci systému zásobování teplem, využití odpadu jako energetického zdroje, o možnostech řešení v návaznosti na budoucí ukončování těžby a použití uhlí či o výstavbě silného centrálního zdroje zásobujícího město. Budoucí návrhy zazněly i pro oblast mobility, digitální konektivity a rozvoje služeb pro občany,“ vyzdvihl přínos workshopu radní pro rozvoj města Ondřej Rys, který se do diskuse aktivně zapojil.

V rámci workshopu zazněly aktuální návrhy a projekty, které město připravuje a plánuje. Od rekonstrukcí škol a dalších budov směrem k energetické efektivitě a zajištění vyššího komfortu pro žáky, učitele a rodiče, po zvažovanou instalaci fotovoltaiky ve městě či přípravy schématu veřejné dopravy postavené na elektromobilitě. Diskuse se také dotkla dobrého vládnutí, spolupráce a komunikace mezi úřady, dalšími institucemi a občany.

Podstatným faktorem celého workshopu bylo financování a investice, kterých bude výrazně méně i díky dopadům pandemie COVID-19 a systému přerozdělování prostředků z národní úrovně. Workshop potvrdil nutnost zaměřit se na více variant financování projektů a hledání třeba i netradičních zdrojů. „Je stále důležitější přemýšlet o dlouhodobějších a třeba i ne zcela konzervativních řešení financování,“ doplnil Ondřej Rys.

Přínos diskuse v rámci workshopu potvrdil i tajemník Magistrátu města Kladna Zdeněk Slepička: „Příprava vize města je strukturované a kolektivní cvičení, může tak dojít k vytvoření společných cílů a projektových záměrů a v další fázi k stanovení prostředků, jak vize dosáhnout. Vize musí být moderní, ale také rozumně pojatá s jasně stanovenými odpovědnostmi. A i když směruje do relativně vzdálené budoucnosti, měla by zohlednit výchozí podmínky řešených oblastí, vyvarovat se v této souvislosti zásadních odchylek od reálného nazírání na svět. Bohužel, věcné a vědou podložené řešení aktuálních i příštích problémů v různých oblastech života společnosti je celosvětově mnohdy vytlačováno doktrínou tzv. vševědoucích planoucích pohledů.“

„Jsme nadšeni. Workshop naplnil naše očekávání, i když jsme měli obavy, že on-line forma nebude tak živá. Máme od účastníků plno nápadů, které zapracujeme a na kterých je možné stavět. Chceme jít i za hranice současného vnímání, ale vnímáme realitu a okolní svět, který je velmi dynamický a neustále se vyvíjí a mění. Proto vize i priority, které navrhujeme, budou flexibilní a budeme je v čase aktualizovat,“ zmínil koordinátor projektu SPARCS David Škorňa.

Výsledky workshopu vč. zhodnocení a dalších podkladů budou brzy zveřejněny na webu města, v sekci SPARCS, kde jsou zároveň základní informace k projektu.

Plné znění dokumentu o workshopu, který proběhl v říjnu 2020 najdete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

10:23 Prostějov: Záchranná akce byla úspěšná

V pátek 19. dubna proběhlo v katastrálním území obce Čechy pod Kosířem taktické cvičení složek integ…