Kladno uvolňuje milion na humanitární pomoc

03.03.2022 20:33 | Tisková zpráva

Podpora občanských iniciativ, vyhledávání možností cílené a konkrétní pomoci na podporu Ukrajiny a jejich občanů, kteří se vinou ruské agrese a války ocitli v tíživé situaci. To je ve stručnosti hlavní směr, na kterém našlo společnou řeč vedení města Kladna s opoziční ODS. Z rozpočtové rezervy uvolňuje město na humanitární projekty milion korun.

Kladno uvolňuje milion na humanitární pomoc
Foto: Archiv
Popisek: Centrum města Kladno. Ilustrační foto

„Chceme pomáhat rozumně a rozhodně ne za přímého přenosu kamer. Nezáleží na tom, jak budeme mediálně vypadat, ale co budeme reálně dělat. Těší mě, že jsme se na tom shodli při schůzce s vedením kladenské ODS, kde jsme s mým náměstkem Přemyslem Mužíkem opoziční zastupitele informovali o strategii a probíhajících i plánovaných aktivitách města Kladna,“ uvedl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Město například přijímá podněty od ukrajinských občanů, kteří zde pracují, a okamžitě reaguje. „Od pondělka se připravujeme na příjezd třiatřiceti dětí plus personálu z dětského domova z města Čerkasy. Máme zprávy, že tam děti musí žít v krytu v naprosto nevyhovujícím prostředí. Zajistíme jim ubytování, stravu a veškeré podmínky, aby tu mohly normálně a plnohodnotně žít, nejen někde přežívat. To je podle mého přesně ten příklad, jak by město mělo využívat své možnosti a prostředky,“ uvedl Milan Volf. Termín příjezdu ukrajinských dětí zatím není znám, podle aktuálních informací čekají na povolení od ukrajinské armády k bezpečné evakuaci. K dispozici jim bude ubytování v nově zrekonstruované a zatím nevyužívané budově MŠ v ulici Vrchlického.

Město dává bezplatně k dispozici také byty pro příbuzné kladenských Ukrajinců, kteří utíkají před válkou do bezpečí, a podporuje právě probíhající sbírku zdravotních potřeb pořádanou studenty SPŠS a OA Kladno Cyrila Boudy.

Zastupitelstvo zasedne v řádném termínu 16. března

Podle primátora Volfa kvůli válce na Ukrajině není svolávání mimořádného zasedání zastupitelstva na pořadu dne. „Byť bude řádné zastupitelstvo už 16. března, zaznamenal jsem iniciativu zastupitelky Anny Gamanové z hnutí STAN, která se jako aktivistka jala s praporem zachraňovat Ukrajinu, aniž by se na magistrátu vůbec zeptala, co vlastně město dělá, jakým způsobem to dělat chce a co dalšího plánuje. Na sociálních sítích ale už přitom navrhuje svolání mimořádného zastupitelstva, což vzhledem k datu řádného zasedání považuji za nesmysl,“ vysvětluje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

13:05 Plzeň: Demolice hlavní budovy Carimexu

V úterý 7. května odstartovaly bourací práce na hlavní budově Carimexu známého také jako Skleněné pe…