Klatovy: Smíšené stezky pro chodce a cyklisty zvýší bezpečnost pohybu a atraktivitu hlavního městského parku

07.08.2017 7:35

Projekt s názvem "Smíšené stezky pro chodce a cyklisty v Mercandinových sadech - II. etapa" je součástí zastřešující stavební akce s názvem "Mercandinovy sady - obnova historického parku - III. etapa".

Klatovy: Smíšené stezky pro chodce a cyklisty zvýší bezpečnost pohybu a atraktivitu hlavního městského parku
Foto: klatovy.cz
Popisek: Klatovy

Předmětem žádosti o dotaci (resp. způsobilých výdajů projektu) v rámci 72. výzvy IROP je rekonstrukce, modernizace a výstavba společných stezek pro chodce a cyklisty (v délce 1.068 m), vč. 3 stávajících nevyhovujících lávek přes Drnový potok. Stezky slouží jednak k cyklodopravě (k dopravě do zaměstnání, škol, obchodů a za službami apod.), jednak zpřístupňují prostor parku k rekreačním účelům a sportovnímu vyžití široké veřejnosti. Způsobilými výdaji jsou dále náklady na veřejné osvětlení těchto stezek (nových 14 ks stožárů s LED svítidly) a mobiliář v podobě cyklostojanů.

Neuznatelnými výdaji projektu, které bude hradit výhradně město, jsou výdaje na obnovy trávníků a doplnění atrakcí pro nejširší veřejnost – hřiště pro děti 6-12 let, odpočinková plocha s pétanque, stezka s fitness prvky a prvky pro seniory.

Smyslem projektu je stejně jako v předchozí etapě obnovy cestní sítě v parku zvýšení komfortu a zejména celkové bezpečnosti provozu pro pěší a cyklisty. Jedním z cílů je pochopitelně i zvýšit kvalitu a prodloužit dobu rekreace v dotčeném prostoru.

Realizace projektu celkově zvýší bezpečnost pohybu, atraktivitu hlavního městského parku a podmínky pro mobilitu v rámci bezmotorových forem dopravy pro obyvatele, návštěvníky města i širšího okolí. Současně dojde i k posílení rozvoje rekreačních funkcí a cestovního ruchu vůbec. Výstupy a dopady projektu současně přinesou posílení synergických efektů mezi rozvojem šetrných nemotorových forem dopravy a kvalitou veřejného prostoru, jakožto i stavem životního prostředí a ochranou přírody. Nelze opomenout ani pozitivní vlivy jízdy na kole či chůze na zdravotní stav populace.

Stavba nových cyklostezek a stezek pro pěší a cyklisty je součástí dlouhodobého plánu města Klatovy přijatého v novém strategickém plánu. Konečným cílem je zvýšení délky cyklostezek a stezek pro pěší a cyklisty na území města a v jeho bezprostředním okolí, jejich vzájemné provázání a zvýšení podílu cyklistů (cyklistické dopravy) na celkovém objemu přepravní práce, a to jak z hlediska čistě dopravního (dojížďka do zaměstnání, škol, za službami apod.), tak v dopravě (cestách) v rámci cestovního ruchu a rekreace.

Termín realizace: od 03/2018 do 12/2018
Celkové předpokládané náklady: 26.000.000 Kč vč. DPH 
Celkové předpokládané uznatelné výdaje (jen na smíšené stezky a lávky): 18.527.000 Kč vč. DPH 
Předpoklad dotace IROP 90 %: 16.675.000 Kč vč. DPH 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

22:09 Ostrava: Město hledá zhotovitele expozice tučňáků

Zhotovitele netypické, zato velmi atraktivní stavby hledá město Ostrava. Zoologická zahrada a botani…