Klimkovice: Farmářské trhy v zámeckém parku a s charitativním dýňobraním

02.10.2020 7:35

Tradiční podzimní farmářské trhy se v Klimkovicích budou konat v sobotu 3. října. Letos se přemístí z centra do zámeckého parku a jejich součástí bude také charitativní dýňobraní v režii Rotary Clubu Ostrava City. Do jejich organizace se zapojili i místní rybáři a skauti.

Klimkovice: Farmářské trhy v zámeckém parku a s charitativním dýňobraním
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

Klimkovice dbají na to, aby se na trzích nabízely skutečně jen regionální produkty drobných výrobců a pěstitelů. Prodávat se bude ve dvaceti dřevěných stáncích, které vlastní město. Trhy díky tomu působí úhledně a esteticky. „Kvůli současné epidemiologické situaci bude trhy pořádat se zásadními obměnami. Abychom vyhověli všem platným hygienickým nařízením, zredukovali jsme množství prodejců. V novém prostředí městského parku budeme umět dohlédnout na to, aby návštěvníci udržovali nařízené rozestupy,“ uvedla pracovnice Informačního centra a Městského úřadu Klimkovice Alice Chlebovská.

Součástí doprovodného programu trhů, které se budou konat od 8.30 do 13 hodin, bude vystoupení místní dívčí kapela Good Mates, finalistkou mezinárodní dětské pěvecké soutěže Sanremo junior 2017 Adély Křivánkové, mažoretky Alči a hudební skupiny Marian333, jež bude hlavní hvězdou akce.

Anketa

Chcete Miroslavu Němcovou v Senátu?

6%
94%
hlasovalo: 31544 lidí

Ostravští rotariáni letos trhy obohatí nevšedním programem. Připravují dýňobraní, které bude mít charitativní rozměr. Na typické podzimní akci pro celé rodiny si návštěvníci zakoupí dýně, které si pod odborným vedením vydlabou a ozdobí. Pak si je mohou buď vzít domů, nebo věnovat do charitativní dražby. Dražit se budou nehezčí dýně, které hlasováním vyberou účastníci akce. Výtěžek dražby bude určen na speciální rehabilitační program pro Petra Haase, který je po mozkové mrtvici už čtyři roky kvůli ochrnutí levé části těla upoután na invalidní vozík. Pravidelná a opakovaná intenzivní neurorehabilitace v Sanatoriích Klimkovice, kterou bohužel nehradí zdravotní pojišťovny z veřejného zdravotního pojištění, mu dává naději, že opět začne chodit.

První tři ročníky dýňobraní pořádali rotariáni v Ostravě, pro minulý čtvrtý i letošní pátý ročník si vybrali Klimkovice mimo jiné i kvůli příjemnému prostředí zámeckého Parku Petra Bezruče, a také pro neopakovatelnou atmosféru místních trhů. Zatím nejvyšší částka, za kterou se minulých ročnících podařilo vydražit jednu dýni, byla 5 tisíc korun. Peníze organizace vždy věnovala v plné výši na zcela konkrétní pomoc, například na nákup invalidního vozíku, nebo na rehabilitace pro malého Ondráška, který se narodil s dětskou mozkovou obrnou. Pořádání charitních akcí bez nároku na jakoukoliv odměnu či úhradu režie patří k hlavním posláním nejstarší celosvětové dobrovolnické organizace Rotary International, jejímž členem je i Rotary Club Ostrava City. „Dýňobraní pořádáme už pátým rokem a máme zkušenost, že jsou z něj nadšené hlavně děti. Akce je barevná, plná her. Nejcennější je, že se na ní mohou děti bavit společně s rodiči,“ řekla členka klubu Tamara Iskrytskaya.

Město Klimkovice začalo farmářské trhy pořádat už v roce 2011, kdy to ještě nebylo obvyklé. Zemědělci a drobní výrobci se tehdy teprve seznamovali s možnostmi přímého drobného prodeje, organizátoři hledali nejlepší formu pro konání takové akce. Trhy se v Klimkovicích konají dvakrát ročně, vždy v květnu po „třech zmrzlých“ a na přelomu září a října po Svátku svatého Václava. Letošní jarní trhy se ale musely rušit v souvislosti s nařízeními vlády k omezení šíření koronavirové epidemie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

22:09 Kopřivnice: RunTour odstartuje již tuto sobotu

V sobotu 27. dubna se v Kopřivnici poběží RunTour! Do rodiště Emila Zátopka přiláká elitní vytrvalce…