Klimkovice: Komentovaná prohlídka vede i do mučírny a tajné chodby

04.07.2018 19:54

Letošní už druhá komentovaná prohlídka města Klimkovic se bude konat v sobotu 7. července od 15.30. Tentokrát se zaměří na památky, které mají letos významná výročí.

Klimkovice: Komentovaná prohlídka vede i do mučírny a tajné chodby
Foto: mesto-klimkovice.cz, Jozef Oravec
Popisek: Klimkovice

„Prohlídky památek se vážou na náš projekt Osudové osmičky. Jím si letos při každé příležitosti připomínáme roky, které byly pro Klimkovice zlomové. Byť by to mohl název projektu evokovat, tak zdaleka nejde jen o roky 1918, 38, 48, 68,“ řekla Alice Chlebovská z klimkovické radnice. 

Letos uplyne 440 let od zahájení renesanční přestavby zámku a kostela sv. Kateřiny s kaplí, jejichž původ je gotický. Přestavba začala v roce 1578. Kronikář Jiří Pillich, který bude městem provázet, seznámí účastníky nejen s historií stavby, ale také s novodobými objevy například tajné chodby. V současnosti se dělá historický průzkum zámku, který odhaluje další dosud neznámá tajemství. Třeba jak to bylo se středověkou mučírnou, nebo že legendami opředená tajná chodba vedla úplně jinudy, než si generace Klimkovanů myslí. Účastníci prohlídky se také dovědí více o plánech na rekonstrukci zámeckého točitého schodiště, kvůli kterému bude mít zámek dokonce v prvním patře prosklenou podlahu. 
Kaple sv. Jana Nepomuckého při kostele sv. Kateřiny slaví letos 280 let od svého dokončení a uvedení do provozu. Pod kaplí je hrobka některých příslušníků rodu Wilczků, který v Klimkovicích panoval cca 300 let.  Osudové osmičky zavedou návštěvníky i do horní části parku a k památníku 1. světové války. Dále trasa povede kolem další významné budovy města, tzv. Panského špitálu, který hrál v životě Klimkovic významnou roli. Postaven byl po morové epidemii jako lazaret a sirotčinec, poté z něj byla na čas škola. Výprava nemůže minout kino, které bylo postaveno v roce 1932 jako Dělnický dům. Na kino byl přebudován v roce 1958 a jako zázrakem funguje dodnes nejen jako kino, ale i jako významný společenský prostor. Chlubit se může zcela novou a moderní projekční technikou na úrovni multikin.

„Komentované prohlídky jsou nápadem Kulturního a informačního střediska Klimkovic. Poprvé jsme je zkusili loni a měly velký ohlas nejen mezi návštěvníky města, ale i mezi starousedlíky, kteří se přišli podívat a osvěžit si některé informace,“ řekla Alice Chlebovská. 

Další informace k zajímavým místům Klimkovic může poskytnout kronikář města Jiří Pillich,  603 364 612, jiri.pillich@seznam.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

11:17 Frýdek-Místek na cestách: Inspirace a zábava na jednom místě

Milovníci cestování, dobrodružství a objevování nových míst se mohou těšit na nezapomenutelný den, p…