Kolín: Domov seniorů, studentské práce studentů architektury

09.11.2022 10:48 | Tisková zpráva

V synagoze představili veřejnosti studenti stavební fakulty ČVUT své semestrální práce na téma Dům seniorů. Díky spolupráci školy a městského architekta Davida Mateáska se nám daří, aby studenti architektury zpracovávali svá učební témata přímo na konkrétní projekty u nás v Kolíně. Pro Kolín je to tak skvělá příležitost získat nové pohledy a mít do budoucna možnost s nimi pracovat.

Kolín: Domov seniorů, studentské práce studentů architektury
Foto: wikipedia.org
Popisek: Kolín

Zadané téma bylo v lokalitě u Vodárny, v oblasti garáží, kde se nachází městský pozemek. Studenti měli v kontextu polohy, svažitosti, orientace světových stran apod. vytvořit společný komplex domova pro seniory s 1 - 2 třídami mateřské školy.

Proč toto spojení? Synergie dětství a stáří je potřebná pro obě strany. Vnímání se navzájem. Navíc dvě instituce mohou využívat jednoho provozního zařízení - kuchyně.

Různorodost návrhů se nám líbila. Někdo zachovával v půdorysu pravidelné tvary, přesně zapadající do zástavby. Někdo se nebál opačného směru a pracoval s tím, aby okna pokojů mířili na příjemnou světovou stranu, byly prosvětlené, aby vedly do zahrady. Někdo pracoval nejen se zahradou jako místem odpočinku, ale hlavně s vnitřním atriem, kde se odehrává život domova. A pavlačové chodby - návrat k bližšímu kontaktu mezi obyvateli.

Pokud si budete chtít návrhy prohlédnout, stačí zaskočit do informačního centra Na Hradbách. Je pozoruhodné vidět práce mladých lidí, které jsou vlastně hodně dospělé.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

19:06 Ústí nad Labem: Cyklobus z Labské stezky bude jezdit i tento rok

Využijte možnost bezplatné přepravy z Labské stezky přes Klíši a Bukov na Severní Terasu.