Kolín: Položení Stolpersteinů

15.11.2022 10:48 | Tisková zpráva

Ve středu 2. listopadu byly položeny další čtyři Stolpersteiny se jmény těch, kteří žili v Kolíně a jejichž život byl zmařen kvůli židovskému původu. Děkujeme všem, kteří umožňují, peněžním darem či vlastní aktivitou, udržovat památku na jejich životy.

Kolín: Položení Stolpersteinů
Foto: wikipedia.org
Popisek: Kolín

Kmochova čp. 248 -  Míša a Markéta Löwy – Míša Löwy se narodil  3. 3. 1933 v kolínské rodině MUDr. Vojtěcha Löwyho a Markéty, rozené Ledererové . Stihl vychodit pouze 1. třídu. Na podzim roku 1941 byl jeho tatínek Vojtěch Löwy z trestu zařazen do pražského transportu E – 3.11.1941 do Lodže.  V Lodži se Vojtěchu Löwymu podařilo přežít a koncem května 1945 se vrátil do Kolína. Zde ho však nečekala ani žena Markéta, ani syn Míša.  Oba byli zařazeni do kolínského transportu AAd, který odjel z Kolína 13. června 1942 do Terezína. Dále pak pokračovali transportem Dr – 15. prosince 1943 do Osvětimi, kde oba zahynuli. Kámen byl položen díky daru spolužačky Míši, která nyní žije ve Vídni.

Komenského 187 - Edita Rübensteinová se narodila Robertu Rübensteinovi a jeho manželce Martě Engelové. 21. 5. 1927 v Podmoklech (od roku 1942 součást Děčína).Rodiče zde měli velkoobchod s textilem. Když došlo k zabrání Sudet, přestěhovali se do Kolína, kde žili příbuzní otce. Obchod převezli a provozovali ho pak v Kolíně. Edita zde chodila do měšťanské školy ve Školské ulici. Když došlo ke konečnému řešení židovské otázky v podobě transportů, odjížděla rodina Rübensteinových z Kolína prvním transportem 5.6.1942 do Terezína a po týdnu hned 12.6.1942 do Trawniků, kde všichni zahynuli. Kámen byl položen díky daru Editiny spolužačky z měšťanské školy.

Komenského 182  - Josef Doskočil (1892 Žabonosy – 1944 Mnichov, věznice Stadelheim) byl účastník protinacistického odboje během druhé světové války. Byl veřejně činný a působil jako zástupce Karla Hladečka v kolínské skupině Petiční výbor Věrni zůstaneme (PVVZ). Josef Doskočil se narodil v Žabonosích v dělnické rodině. Vyučil se strojníkem, pracoval však jako pokladník Okresní nemocenské pojišťovny v Kolíně. Byl redaktorem místního periodika Středočeské hlasy, členem okresního výboru a členem městské rady v Kolíně. Josef Doskočil byl také členem Kuratoria kolínské obchodní akademie a činovníkem Dělnické tělocvičné jednoty v Kolíně.  V odbojové činnosti se zaměřoval zejména na přípravu revolučních národních výborů na Kolínsku. Gestapo jeho odbojovou činnost odhalilo a 27. října 1942 byl zatčen na svém pracovišti (Okresní nemocenská pojišťovna v Kolíně). Následovalo vyšetřování pro velezradu a věznění v Kolíně, Kutné Hoře, Mladé Boleslavi, v Praze na Pankráci, v Malé pevnosti v Terezíně, v Norimberku a v Mnichově. Lidový soud v Norimberku odsoudil Josefa Doskočila k trestu smrti, na základě čehož byl v roce 1944 popraven. Kámen je položen díky daru a aktivitě Klubu Vojenské historie – Pevnost Mikulov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

13:05 Mladá Boleslav: Smíchovskou lávku dostalo město od Prahy bezúplatně

Smíchovská lávka, jejíž část loni Mladá Boleslav zachránila před sešrotováním, je nyní oficiálně maj…